Efter forbud - nu vil unge i dialog om at lovliggøre gaderæs

En gruppe unge i Næstved vil i dialog med politikerne, så årtiers ulovligt gaderæs i et industrikvarter lovliggøres.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lange kører af biler, der venter på at køre om kap – og biler på hvinende dæk rundt i industrikvarteret har fået politikerne i Næstved Kommune til at sige stop og forbyde den årtier gamle tradition med at køre gaderæs i industrikvarteret ved Ydernæs i Næstved.

quote Politiet bruger rigtig mange ressourcer, hver gang, at de lukker os ned. Det er der ikke rigtig nogen, som synes er særlig fedt

Marcus Højstrup

Nu har en gruppe unge dog rakt hånden frem til kommunen. De vil mødes med politikerne for at finde en måde, så de kan få lov til at udøve deres passion for biler på en lovlig måde.

Kenneth Clausen står i spidsen for gruppen, som vil have gaderæsene lovliggjort.

- Vi vil jo gerne finde et sted, hvor vi kan gøre det lovligt at holde ræs. Måske ved at bevare stilen fra et gaderæs, men ellers køre på en lukket bane, siger han til TV2 ØST.

Vil have et sted at være

Gruppen ser sig selv om en gruppe unge, der mangler et sted at udøve deres hobby. Og det er en sport, som de seneste år er blevet populær, og er vokset meget i størrelse. Hvor løbene for år tilbage blev holdt et par gange om måneden, så er det nu hver weekend – og ofte både fredag og lørdag.

Artiklen fortsætter under billedet. 

I flere årtier har gaderæserne samlet sig på Ydernæs I Næstved. Det må de ikke længere, så nu kæmper de unge for at få en lovlig bane. 
I flere årtier har gaderæserne samlet sig på Ydernæs I Næstved. Det må de ikke længere, så nu kæmper de unge for at få en lovlig bane.  Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

quote Jeg tror ikke, at man kan få folk til at droppe deres hobby

Kenneth Clausen

Men det er et problem, der kan løses, hvis der kommer ordentlige rammer omkring det, mener de.

- Jeg tror ikke, at man kan få folk til at droppe deres hobby. Jeg vil i stedet arbejde for, at vi finder et sted, hvor det kan lade sig gøre, siger Kenneth Clausen.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Kenneth Clausen tror ikke på, at det hjælper med et forbud. Folk vil stadig have deres hobby.
Kenneth Clausen tror ikke på, at det hjælper med et forbud. Folk vil stadig have deres hobby. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Han mener ikke, at det nuværende ulovlige gaderæs kan fortsætte.

- Politiet bruger rigtig mange ressourcer, hver gang, at de lukker os ned. Det er der ikke rigtig nogen, som synes er særlig fedt. Forbuddet betyder, at vi ikke kan mødes og tale om vores biler – selvom det jo egentlig ikke er ulovligt.  Det er det vi gør mest, men fordi der bliver kørt ræs, så bliver det hele lukket ned, siger Marcus Højstrup.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Marcus Højstrup mener ikke alene forbuddet hæmmer dem i at køre ræs, men også at mødes og snakke om biler.
Marcus Højstrup mener ikke alene forbuddet hæmmer dem i at køre ræs, men også at mødes og snakke om biler. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Glad for kontakt med unge

I Næstved Kommune ser man med glæde på den udstrakte hånd fra de unge.

- Det skal jo være organiseret, og så skal det være noget, som vi aftale, hvordan vi gør – og forskellige steder, så vi ikke belaster de sammen mennesker hele tiden. Siger Elmer Jacobsen (V), der er næstformand i Teknisk Udvalg i Næstved Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet. 

 
  Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

De unge håber, at dialogen lykkes.

- Vi vil gerne have et sted, hvor vi kan stå og tale om vores biler, og køre ræs uden at være til fare for andre. Gerne i et godt samarbejde mellem det kommunale og os, der er herude, siger Marcus Højstrup til TV2 ØST.

TV2 ØST Vi har været I kontakt med politiet, som først vil gå ind I sagen, når der kommer et konkret udspil fra kommunen.