Efter 10 års forfald skal historisk kro jævnes med jorden

Mogenstrup Kro har siden 1829 været en lokal stolthed og lagt hus til revy, fest og farver. Nu skal den rives ned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den historiske Mogenstrup Kro, der ligger i nærheden af Næstved, er snart fortid.

Økonomiudvalget i Næstved Kommune har mandag godkendt planerne om en ny fremtid for området, der betyder, at kroen skal rives ned til fordel for 70 nye boliger.

Du kender måske kroen fra den gamle Dirch Passer film Hurra for de blå Husarer eller fra 1980ernes sommerrevyer. Det var dengang restauratør Bent Olsen havde stor succes med at sætte kroen på landkortet.

quote En epoke forsvinder

Chris Hermansen, tidligere tjener på kroen fra 1992 til 2002.

- Når man siger Mogenstrup, så siger man Mogenstrup Kro, siger Chris Hermansen, der har været tjener på kroen fra 1992 til 2002.

Nu er de kulørte lamper slukket, og festen er forbi. Om lidt bliver der stille.

Ses vi ikke før, ses vi i Mogenstrup

- Jeg synes, det er ærgerligt, at vi som lokale mister noget. En epoke forsvinder. Vi har altid mødtes i Mogenstrup, og der er et ordsprog, der lyder: Ses vi ikke før, ses vi i Mogenstrup, siger Chris Hermansen. 

Artiklen fortsætter under billederne.

Dette er et postkortfoto, der er lavet af kroen, som den så ud.
Dette er et postkortfoto, der er lavet af kroen, som den så ud.
 
  Foto: Jens Nielsen - TV Kalundborg

Med sine 99 værelser og et samlet grundareal på næsten 29.000 kvm., har kroen været et fast varemærke på Præstø Landevej nær Næstved.

- Det har betydet for området, at man havde en stolthed. En lokal stolthed over at have så stor en virksomhed i en by betyder bare rigtig meget, siger Chris Hermansen, der kan huske, at hans forældre fik julelys i øjnene, da han sagde, han var kommet i lære hos Mogenstrup Kro.

- Mogenstrup Kro er jo ikke bare en landevejskro

Siden 1829 har kroen været synonym med fest, farver og revy.

- Kroen var samlingspunkt til revy og til fastelavn og for mange kunstnere, fortæller Chris Hermansen, der er en af dem, som har kæmpet for kroens overlevelse og været tjener på kroen fra 1992 til 2002. 

Artiklen fortsætter under billederne.

Revyen begyndte i starten af 1980erne og sluttede i 1997.
Revyen begyndte i starten af 1980erne og sluttede i 1997. Foto: Jens Nielsen - TV Kalundborg
 
  Foto: Jens Nielsen - TV Kalundborg

Skruer vi tiden helt tilbage, startede det som en markedsplads i 1100-tallet, hvor adelsslægten Kaas lagde en kro. Senere samledes folk for at drikke vand fra Sct. Mogens Kilde, som senere igen blev genstand for godt øl og brændevin.

- Mogenstrup har været et velfartssted omkring Sct. Mogens Kilde, som ligger på den anden side af kroen. Folk har mødtes her, talt sammen, solgt og købt. Det var leben af en anden verden, siger Chris Hermansen. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Det var omkring Sct. Mogens Kilde, man mødtes og sad og snakkede.
Det var omkring Sct. Mogens Kilde, man mødtes og sad og snakkede. Foto: Jens Nielsen - TV Kalundborg

Så meget at digteren, Christian Winter, har skrevet om det ”Hjortens Flugt” og selveste H.C. Andersen har været på besøg. Og Kähler har produceret uglaseret lerkopper, som skulle smadres, efter man havde drukket af kilden. Kendte danskere som Öhlenschläger og Grundtvig har også lagt vejen forbi markedet.

- Det er det fundament, kroen er bygget på. En 200 år lang historie bliver revet ud af siderne i historiebøgerne, siger Chris Hermansen.

- Mogenstrup Kro er jo ikke bare en landevejskro. Den har en stor, dyb betydning i vores Danmarkshistorie.

Artiklen fortsætter under billedet.

På billedet her kan man se bryghuset i baggrunden.
På billedet her kan man se bryghuset i baggrunden. Foto: Jens Nielsen - TV Kalundborg
Læs også
Borgmester: Det vil styrke lokalområdet at rive Mogenstrup Kro ned
Læs også
Borgmester: Det vil styrke lokalområdet at rive Mogenstrup Kro ned

Stifteren af Bonbon-Land og dessertkok viste interesse for genoplivning

Mogenstrup kro har stået tom i 10 år, og så mange år uden vedligehold har sat sine spor. Flere gange har potentielle købere ellers vist interesse for at få liv i kroen igen.

I 2015 var der planer om at omdanne kroen til en golfhøjskole. Det blev også hilst velkommen af lokalrådet, men projektet blev ikke til noget, da nogle af parterne trak sig ud af projektet.

I februar 2017 var både stifteren af Bonbon-Land og grundlæggeren af Spangsberg Flødeboller, Michael Spangsberg og dessertkokken Morten Heiberg på tale som nye ejere i forbindelse med en genoplivning.

Planerne blev dog skrottet, da de fandt ud af, at kroen var for dyr at renovere. Efter at have stået ensom og forladt i næsten ti år, var det for omfattende og kostbart at sætte kroen i stand.

- 'RIP (Hvil i fred, red.) Mogenstrup Kro', skrev Morten Heiberg efterfølgende på Facebook.

En brand slukkede alle fremtidsdrømme

Den 2. januar 2018 opstod der brand på værelsesfløjen på kroen. Det var angiveligt to unge drenges leg med fyrværkeri, der antændte værelsesfløjen. 

Nu er alle drømme om at genoplive den historiske kro for alvor slukket.

Brand Mogenstrup
Læs også
Del af Mogenstrup Kro står i flammer
Brand Mogenstrup
Læs også
Del af Mogenstrup Kro står i flammer

Mandag middag har Økonomiudvalget i Næstved Kommune besluttet, at kroen er fortid. I stedet skal der opføres 70 almene familieboliger og et fælleshus. Det er boligselskabet Flexbo Sjælland, der står bag planerne, som har en pris på næsten 130 millioner kroner.

- Det er ærgerligt og en rigtig mørk dag for os alle sammen. For lokalsamfundet er det en ærgerlig udvikling, som vi ser i dag, og vi er meget triste over det, siger Chris Hermansen.

Det er byrådet i Næstved Kommune, der skal træffe den endelige beslutning om projektet. Men der tegner sig et flertal for at rive kroen ned.


Nyhedsoverblik