Dumpede sprogprøve - nu skal konen udvises

En thailandsk kvinde står til udvisning, da hendes ordblinde mand dumpede en danskprøve sidste år. Nu har han bestået, men hun skal udvises i januar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En dumpet sprogtest fra sidste år er endt med at have stor betydning for 35-årige Kritsada Kwanngoen. At sprogtesten er bestået, er nemlig et krav, hvis hans kone Radayu ikke skal udvises fra Danmark.

Derfor står Radayu, som kom til Danmark i 2018, til at skulle forlade sin mand og deres to børn på ni og ti år i Næstved, og rejse til Thailand, hvor familien kommer fra, den 4. januar.

quote Hvis jeg havde vidst, at jeg var ordblind og havde hjælpemidlerne, kunne jeg sagtens have bestået den første prøve

Kritsada Kwanngoen

20210715-171827-1-1600x1066we
Læs også
Tre børn blev krænket af bekendt mand: Fængsles og udvises
20210715-171827-1-1600x1066we
Læs også
Tre børn blev krænket af bekendt mand: Fængsles og udvises

Dog forholder det sig sådan, at Kritsada opdagede, at han var ordblind efter den dumpede test. Derfor tog han testen igen og bestod med de hjælpemidler, man har krav på, når man er ordblind.

Håber at Udlændingestyrelsen vil genoptage sagen

Nu håber parret at Udlændingestyrelsen vil genoptage sagen, så de kan fortsætte deres liv på Sydsjælland. 

Det mener Kritsada vil være retfærdigt, da han ikke vidste, at han var ordblind, da han tog og dumpede den sprogprøve, som nu betyder, at hans kone skal udvises. 

- Hvis jeg havde vidst, at jeg var ordblind og havde hjælpemidlerne, kunne jeg sagtens have bestået den første prøve, siger han.

Kort tid inden, at Kritsada fik resultatet af den nye prøve, fik familien afslag på den klage de havde sendt over Udlændingenævnets afslag på familiesammenføring.

Til Sjællandske har Udlændingestyrelsen udtalt, at "Nye forhold, som for eksempel en prøve, som er bestået efter styrelsens oprindelige afgørelse, kan ikke føre til genoptagelse. I et sådant tilfælde kan ansøger dog søge på ny."

Derfor er sagen som udgangspunkt lukket.

Udvisningssager er blevet for symbolpolitiske

I følge byrådsmedlem i Næstved Kommune Süleyman Yücel (V), er det ærgerligt, at man i Udlændingestyrelsen glemmer at se på personerne bag ansøgningerne. 

- Det, vi desværre ser mange gange i de her sager, det er, at man ikke ser personerne bag ansøgningerne. Man kigger i stedet kun på reglerne, og det, synes jeg, er et skråplan.

I følge Süleyman Yücel (V) glemmer man at se på personerne bag udvisningssagerne.
I følge Süleyman Yücel (V) glemmer man at se på personerne bag udvisningssagerne. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Han mener, at udvisningssager er blevet for symbolpolitiske.

- Man burde have kigget på, hvilke typer man gerne vil ramme og udvise, da det her rammer helt almindelige og ganske fornuftige mennesker, som gerne vil det danske samfund, og det synes jeg sådan set er forkert, siger Süleyman Yücel.

Politi, politibil, blå blink, patrulje, patruljevogn
Læs også
Tre års fængsel og udvisning til bagmand i indbrudsnetværk
Politi, politibil, blå blink, patrulje, patruljevogn
Læs også
Tre års fængsel og udvisning til bagmand i indbrudsnetværk

En ny ansøgning kan tage op til ni måneder

Kritsada Kwanngoen har tidligere forsørget familien ved at have flere jobs på samme tid. Nu arbejder han på fuldtid i Københavns Lufthavn. Radayu går til selvbetalt danskundervisning, og døtrene går i skole, har danske venner og er en del af det danske samfund.

Derfor mener Kritsada, at udvisningen er uretfærdig.

- Det føles uretfærdigt for os, da vi ikke kan få lov til at være sammen som andre familier. Vi vil gerne være en del af de danske værdier og det danske samfund og vil gerne bo her i landet.

Det kan tage op til ni måneder at få behandlet en ny ansøgning om opholdstilladelse. Derfor venter der måske en svær samtale med parrets to døtre.

- De vil ikke kunne forstå, hvorfor det skal være på den måde, at deres mor skal rejse hjem, siger Kritsada.

TV2 ØST har forsøgt at få et svar fra fungerende udlændinge- og integrationsminister, Kaare  Dybvad Bek (S), men dette har ikke været muligt.


Nyhedsoverblik