Døde mink skal afbrændes torsdag – i Næstved skal der afbrændes 1.200 tons

AffaldPlus i Næstved vil torsdag modtage de første 30 tons døde mink, som skal forbrændes på anlægget i den kommende tid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På torsdag begynder arbejdet, hvor de cirka fire millioner mink, der i november blev gravet ned, skal graves op igen og brændes.

Det bliver 13 kommunale forbrændingsanlæg, der skal sørge for at skaffe de mange millioner døde mink af vejen i den kommende tid.

quote Vi kommer til at modtage 30 tons døde mink om dagen

Niels Damgaard, kommunikationschef hos AffaldPlus

Ét af dem er Affaldplus i Næstved.

Affaldplus er et fælleskommunalt affaldsselskab, der dækker Syd- og Vestsjælland. Tilbage i efteråret hjalp affaldsselskabet også til med at brænde en lille del af de mange millioner mink, der blev aflivet som følge af regeringens beslutning.

- Vi kommer til at modtage 30 tons døde mink om dagen, fortæller Niels Damgaard, kommunikationschef hos AffaldPlus.

Affaldplus brænder normalt op mod 150.000 tons affald om året. Selskabet får 1.100-1.200 tons mink i alt i den kommende tid, som dog er en begrænset del af det samlede affald.

Brænder mink sammen med andet affald

Forbrændingsanlæggene kommer til at modtage mellem et og fire læs dagligt fra slut maj til midt juli.

Forbrændingsanlæggene ligger i Esbjerg, Kolding, Holstebro, Odense, Aarhus, Hjørring, Aalborg, Sønderborg, Glostrup, Amager, Roskilde, Hørsholm og altså Næstved.

- Vi blander minken med det andet affald. Det er klart, at minken i sig selv brænder ikke så godt, men hvis vi blandet dem med det øvrige affald, så skal det nok fungere.

- Vi tog også imod noget i november og december, og det fungerede fint, siger Niels Damgaard.

Han fortæller, at personalet er klar til opgaven.

- I dagtimerne har vi folk til at sidde og blande affaldet, inden det bliver fyret ind i ovnene, og vi modtager kun minkene i dagtimerne på hverdage, så vi skal selvfølgelig være omhyggelige med at få blandet affaldet, inden det bliver fyret ind i ovnene.

Minkene vil blive blandet med dagrenovation fra husholdningerne, småt og stort brændbart fra genbrugspladser og industriaffald fra virksomheder.

Minkene fordamper og forsvinder

Når minkene er blevet forbrændt, forsvinder de.

- Det er organisk materiale, og rigtig meget af det er vand, som fordamper i forbrændingsprocessen, siger Niels Damgaard.

- Så er der typisk noget kulstof, som også forbrænder i processen. Men den store del af øvelsen er at få vandet til at fordampe.

Derfor har AffaldPlus ingen forventning om, at der vil være noget tilbage, når først minkene er blevet brændt.

Selvom der er tale om kadavere, skal man som borger i nærheden af forbrændingsanlægget ifølge Niels Damgaard ikke være bekymret for de store lugtgener.

- Der kan selvfølgelig være noget omkring aflæsningen, men selve forbrændingen er vi ikke så bekymrede for. Dels på grund af denne her meget høje temperatur, og dels, fordi røgen bliver renset efter alle kunstens regler.

Det er planen, at kadaverne fra de nedgravede mink skal brændes i slutningen af maj og starten af juni, hvis alt forløber planmæssigt.

Det første læs mink vil blive leveret til AffaldPlus i Næstved torsdag formiddag.