Dødens mark: I dag sætter de en stopper for svanedøden

Hundredevis af svaner er døde ved at flyve ind i højspændingsledninger ved Dybsø Fjord mellem Næstved og Vordingborg, men fra i dag skal det være slut.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Svaner i hundredevis har igennem vinteren mistet livet på brutal vis.

Ved Dybsø Fjord mellem Næstved og Vordingborg er svanerne fløjet ind i højspændingsledningerne og har mistet livet på et splitsekund.

Men nu skal det være slut, og arbejdet begynder i dag.

Energinet.dk, der ejer højspændingsledningerne, sætter særlige, roterende skilte på højspændingsledningerne for at fuglene kan få øje på de livsfarlige ledninger.

- Det skulle gerne betyde, at fuglene kan undgå ledningerne, sagde Niels Bjørkbom, leder af Energinet.dk's afdeling for Miljø og Geoscience til TV ØST d. 9. marts.

Massivt pres fra fugleelskere

Højspændingsledningerne er en dødsfælde for svanerne, fordi en af dem er særligt tynd. Svanerne kan simpelthen ikke se den, når de kommer flyvende for at komme fra markerne, hvor de har ædt hele dagen, og til Dybsø Fjord, hvor de overnatter. 

 
  Foto: Morten Spuhr
Læs også
DOF: 180 svaner har mistet livet ved Dybsø Fjord
Læs også
DOF: 180 svaner har mistet livet ved Dybsø Fjord

TV ØST kunne tilbage i janur måned fortælle om de første svaner, der lå døde på marken.

- Jeg mener ikke, at vi som borgere kan leve med, at svanerne falder døde ned fra himlen i hobetal. Vi bliver nødt til at sætte ind, sagde ornitolog Henrik Dahl dengang til TV ØST.

Situationen med de døde svaner har også været drøftet på politisk plan. Næstved Kommune mente, at Energinet.dk burde grave ledningerne ned i jorden, men efter et møde mellem Dansk Ornitologisk Forening (DOF) og Energinet.dk fandt man altså frem til den løsning, der i dag bliver til virkelighed. 


Nyhedsoverblik