DiBa-kunder venter på dom i dag

Højesteret afgør i dag, om DiBa Bank gik for langt, da de rådede kunder til at satse på obligationsinvesteringer, de påstod havde lav risiko.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En række kunder fra den Næstved-baserede DiBa Bank, som under finanskrisen tabte penge på risikobetingede obligationsinvesteringer, venter med spænding på, på en afgørelse fra Højesteret, som ventes onsdag.

Retten skal tage stilling til, om der må være risikable obligationer i en portefølje, som kunden har bedt om skal være med lav risiko. Sagen er den første, som stammer fra finanskrisen.

Første af mange sager

Ikke overraskende viser en opgørelse fra Pengeinstitutankenævnet, som behandler private klager over danske pengeinstitutter, at antallet af bankklager steg betydeligt efter finanskrisen ramte i 2008.

- Det skyldes, at mængden af sager, der vedrørte investeringer, steg kraftigt på grund af tab på investeringer under finanskrisen, siger Thomas Brenøe, der er direktør for Pengeinstitutankenævnet.

- Man klager jo kun, hvis man taber penge. Man kunne måske også godt have fået dårlig investeringsrådgivning i årene før finanskrisen. Men selvom man fik det, kunne man alligevel godt tjene penge på sine investeringer i de år, siger han.

Første af 26

Samtidig viser tallene fra ankenævnet, at antallet af indgivne klager igen har fundet tilbage mod niveauet fra før finanskrisen

Den aktuelle sag er en af i alt 26 sager, som bankkunder i Diba Bank med forbrugerombudsmanden i ryggen kører mod banken. Alle sagerne er tidligere blevet prøvet hos Pengeinstitutankenævnet, som i alle tilfælde gav anklagerne medhold.

Men Diba Bank har ønsket hver enkelt sag prøvet ved domstolene.

Tidligere sager endt med forlig

Tidligere sager, som Forbrugerombudsmanden er gået ind i, er ellers alle endt med et forlig, før sagen er nået helt ind i retslokalerne.

Hos bankernes brancheorganisation, Finansrådet, råder man generelt bankerne til at lytte til ankenævnets afgørelser. Men derfor skal medlemmerne stadig have mulighed for at prøve afgørelsen ved landets domstole.

/ritzau/


Nyhedsoverblik