- Det må gerne være pyntet, men det skal ikke være pincetmad

Fine dining rimer ikke på store serveringer, men køkkenchef Simon Langkjær tøver ikke med at love, at alle gæster bliver mætte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi laver mad fra hjertet. Mad, vi selv gerne ville spise, og hvor der er saft og kraft og balance i tingene.

Ordene er Simon Langkjærs. Køkkenchefen i restaurant B-spis i Næstved lægger ikke skjul på, at han er køkkenchef, fordi han elsker mad.

Ganske enkelt.

- Vi kan godt lide at bryde grænser og prøve at skubbe lidt til tingene, siger han om restaurantens menu.

Simon Langkjær lægger vægt på hele tiden at udvikle menuen.
Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Den tæller blandt andet sandart stegt på skindet, trøffel-ostesoufflé – og ikke mindst snacks.

- Det er der, måltidet starter, som Simon Langkjær formulerer det.

Fransk inspiration

Inspirationen er hentet i Frankrig med henkogninger og intense, men afrundede smage. Østers skal smage af østers - og køkkenet bruger gerne alkohol i maden.

- Så vidt muligt er det minimalistisk og et relativt skarpt udtryk med enkle råvarer, der står i fokus. Maden er til at gå til, siger han.

Serveringerne er ikke gigantiske, men Simon Langkjær tør alligevel godt love, at ingen bliver skuffede.

Sandart stegt på skindet er en af sæsonens retter på B-spis.
Sandart stegt på skindet er en af sæsonens retter på B-spis. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Når man er færdig med en stor menu, går man ikke sulten herfra. Det er fem retter med masser af fylde og substans. Du går herfra og er mættet af indtryk og oplevelser, lyder løftet.

Politisk fortid

Men egentlig var det slet ikke meningen, at Simon Langkjær skulle ende som kok.

Simon Langkjær var som ung meget politisk interesseret og var medlem af flere politiske ungdomsorganisationer, og det var lidt af et tilfælde, at han blev skubbet i retning af kokkefaget.

I 9. klasse skulle han have været i praktik på Christiansborg, men endte i stedet på en restaurant.

Læs også
- Vi skulle have lavet stegt flæsk. Men vi ville noget andet
Læs også
- Vi skulle have lavet stegt flæsk. Men vi ville noget andet

- Jeg aner ikke hvad jeg ellers ville lave i dag. Jeg er blevet grebet af jargonen og tempoet. Jeg er blevet forelsket i det, og kan ikke se mig selv lave andet, siger han.

Lysten til at lege

Efter seks måneders læreplads i Spanien, endte han på Restaurant Støvlet Katrines Hus i Sorø. Derefter arbejdede han et par sæsoner i København og en sæson på Brøndums Hotel i Skagen.

Men så ringede Brian Jensen, der er indehaver af B-spis, og tilbød ham jobbet som køkkenchef. Det er nu tre år siden.

- Han har et drive, en energi og en lyst til at ville det. Gnisten og lysten til at lege, men stadig have en jordforbindelse. Det må gerne være pænt og pyntet, men det hele skal ikke være pincetmad og lette ting, siger Brian Jensen.

Der kæles for detaljerne på B-spis i Næstved.
Der kæles for detaljerne på B-spis i Næstved. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Simon Langkjær selv supplerer:

- Smagen er førsteprioritet, og så skal det selvfølgelig se indbydende og lækkert ud. Vi prøver hele tiden nye opskrifter og smage af, så vi bliver dygtigere og presser hinanden til at flytte os.


Nyhedsoverblik