Der gik kage i historisk budgetforlig

Der blev nærmest skrevet historie i byrådet i Næstved Kommune. For første gang i mange år stod alle partier nemlig bag budgetaftalen for 2019.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For første gang i mange år var det her til aften et enigt byråd, der sagde ja til Næstved Kommunes husholdningsbudget for 2019.
Alle syv partier – Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Radikale, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og SF – var enige om, hvordan de i alt 5,5 milliarder skal fordeles næste år.

- For første gang i alle de år, jeg kan huske tilbage, er det lykkedes at indgå et budgetforlig med deltagelse af alle byrådets medlemmer. Det synes jeg, vi skal være rigtig glade for og stolte over. Et bredt forlig giver et godt grundlag for en god og stabil udvikling og styring af vores kommune de næste år, sagde borgmester Carsten Rasmussen (S) under anden behandlingen af budgettet tirsdag aften.

Og han blev suppleret af den politiske veteran, Helge Adam Møller (K).

- Det er første gang i dette årtusinde, at der er et helt enigt byråd bag budgettet. Det er historisk, fastslog han.

Det udløste lagkage til lækkersultne folkevalgte fra borgmester Carsten Rasmussen.

Der er millioner i kassen og gælden styrtdykker 

Fra 2017 til ved udgangen af 2021 falder gælden med ikke mindre end 226 millioner kroner. Næstved har fået ekstra millioner i den kommunale udligning. I alt cirka 70 millioner kroner. Men borgmesteren rådede til forsigtighed.

quote Jeg tror, at det er første gang i mange år, at der ikke er områder, hvor vi har været for optimistiske

Lars Hoppe Søe (R)

- Vi har brugt en del penge under forhandlingerne. Alligevel kommer vi ud med et overskud på 13 millioner kroner i 2019. Vi skal dog være opmærksomme på, at der er underskud de efterfølgende tre år. Det skal vi have kigget på, når den nye budgetlægning begynder efter nytår, sagde Carsten Rasmussen.

Det var nok ikke kun borgmester Carsten Rasmussens løfte om lagkage, der fik lokket de syv partier til at indgå en række kompromisser. Det er nok også lettere at være gode venner og at blive enige, når der er penge i kassen.

For der har været råd til en stribe nye initiativer. Børnene er blevet prioriteret i budgetforliget. Der er penge til bedre normeringer til pasningen. Skolerne får også lidt – i hvert fald så de kan bevare det nuværende niveau, vurderer partierne.

Budgettet er realistisk

Udgifterne har dog været ustyrlige på en række områder. De har været langt højere end ventet. Men borgmester Carsten Rasmussen slog fast, at de ”sårbare” områder nu får tilført millioner.

- Vi har sørget for, at handicapområdet, psykiatriområdet, sundhedsområdet samt børne- og ungeområdet har budget til at fortsætte det nuværende service- og aktivitetsniveau i 2019, sagde han.

Også Lars Hoppe Søe (R) håbede på, at hullerne nu var blevet lukket.

- Det bedste ved budgettet er, at det er realistisk. Jeg tror, at det er første gang i mange år, at der ikke er områder, hvor vi har været for optimistiske. Det betyder måske også, at vi kan begynde at udvikle nye ting, nye tilbud. Fremfor at skulle kæmpe med det næste spareforslag, sagde Lars Hoppe Søe.

Men Venstres Kirsten Devantier advarede imod at tro for meget på, at udgifterne nu kan holde sig indenfor budgettet.

- Vi har nogle områder, der er svære at styre. Det er blandt andet handicap og psykiatri. Og det er rigtigt, at man er blevet nulstillet, men man lavede forinden en besparelse. Så de tre millioner, psykiatrien har fået ekstra, kan vise sig ikke at række langt, lød det fra Kirsten Devantier.

Der bliver skruet op for anlægsinvestering  

Politikerne er blevet enige om et 10-årigt anlægsbudget. Langt den største investering er på 152 millioner kroner i 2020-2022 til et vandkulturhus. Ambitionerne er store. Stedet skal kunne langt mere end et almindeligt vandland. Men der går altså et par år før byggeriet kan komme i gang.

Næstveds gamle bymidte er udsat for hård konkurrence fra stor- og megacenter. Nu forsøger partierne at skabe mere liv i centrum. De afsætter 25 millioner over de næste 10 år til at styrke og udvikle bymidten.

Der kommer flere børn i kommunen, og det betyder trængsel på Lille Næstved Skoles afdeling på Karrebækvej. Den skal udbygges for 30 millioner kroner de kommende år. Og den radikale Lars Hoppe Søe forudså, at det kan blive nødvendigt med flere skole-investeringer.

- Når vi ser på den boligudvikling – og udbygning, der er gang i her i Næstved, så kan det blive nødvendigt at investere endnu mere i nyt skolebyggeri. Det skal vi have med i vores fremtidige planer, sagde han.

Næstved skruer også op for charmen overfor erhvervslivet ved at skrue ned for skatten. Partierne er blevet enige om af sænke dækningsafgiften – skatten på erhvervsejendomme – fra 2,25 promille til 1,75 promille. Og det glædede Helge Adam Møller (K).

- Vi har godt nok ikke fået sat særskatten på erhvervsejendomme så meget ned, som vi håbede på. Kun med 0,5 promille. Men jeg synes trods alt, at man skal tænke over, at vi på tre år er gået fra fem promille til 1,75. Det er faktisk et stotr spring, sagde Helge Adam Møller.

Plads til drillerier

Der blev også plads til lidt godmodigt drilleri under anden behandlingen af budgettet. Som da Helge Adam Møller indledte med, at han gerne ville starte med at sige noget, han ikke havde sagt tidligere:

- Jeg vil gerne rose Enhedslisten, sagde han med henvisning til den gode stemning under budgetforhandlingerne.

Det fik lynhurtigt Freja Lynæs Larsen (EL) til at svare igen.

- Tak. I var heller ikke så vanskelige, som vi havde regnet med, konstaterede hun tørt og fik latteren til at brede sig.

Også Ghita Nelander (DF) fik smilet frem hos de øvrige, da hun takkede de andre politikere for at have vedtaget et budget med lutter mærkesager for Dansk Folkeparti. Og så rådede hun i øvrigt sine kolleger til korte taler, så de kunne komme op til lagkagen. Den mærkesag fik hun også igennem.

Og så serverede borgmester Carsten Rasmussen som lovet et par fint pyntede flødeskums-lagkager oppe i kantinen.