Daginstitution kan ansætte en ekstra pædagog: - Det er første skridt

Børnehuset ved Diget i Næstved har slået en pædagogstilling op. Det sker blandt andet, fordi Folketinget har uddelt penge til minimumsnormeringer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Må vi se, spørger pædagog Hanne Pedersen og kigger på et af børnene, der står ved siden af hende.

- Ej, hvor er den fin, fortsætter hun, da den fem-seksårige pige får sin selvlavede fastelavnsmaske på.

Vi er i Børnehuset ved Diget i Næstved. En integreret daginstitution med seks stuer, masser af børn og færre ansatte, end hvad lederen kunne ønske sig.

- Der er alt for få hænder til de børn, vi har, slår lederen, Lene Lassen, fast.

quote At have tid til det enkelte barn, det er sørme svært ind imellem.

Hanne Pedersen, pædagog, Børnehuset ved Diget, Næstved

På Hanne Pedersens stue, Uglestuen, er der for eksempel 23 børn. Nogle laver fastelavnsmasker og andre leger med lego sammen med Hannes kollega.

Det er godt nok de store børnehavebørn på fem-seks år, der går på stuen, men der er kun Hanne og en pædagogmedhjælper til at tage hånd om dem, lære dem at høre efter, vente på tur og gøre dem klar til næste skridt: Skolen.

- Altså at have tid til det enkelte barn er sørme svært ind imellem, fortæller den garvede pædagog.

Hanne Pedersen er eneste pædagog på Uglestuen. Derudover er der en pædagogmedhjælper til de 23 børnehavebørn.
Hanne Pedersen er eneste pædagog på Uglestuen. Derudover er der en pædagogmedhjælper til de 23 børnehavebørn. Foto: Line Strand - TV2 ØST

De første penge til minimumsnormeringer er delt ud

Men nu får Uglestuen snart en pædagog ekstra.

For i mandags bevilgede et flertal i Folketinget penge til bedre normeringer i daginstitutionerne. I Næstved kommer der 6,4 millioner kroner. Den pose penge skal lægges oven i fem millioner kroner, som det lykkedes byrådet i Næstved at finde til området i år.

Minimumsnormeringer

Der er 44 daginstitutioner i Næstved Kommune, så der er ikke tale om et festfyrværkeri af nyansættelser, men i Børnehuset ved Diget er det blevet til ekstra 23 timer om ugen. Og da en medarbejder gerne vil gå ned i tid, har de nu kunnet slå en 30 timers pædagogstilling op.

- Det er super dejligt, siger Lene Lassenog fortsætter:

- Det er første skridt, og det er jeg glad for, men det betyder jo ikke, at det er godt nok. Og jeg har da også en forventning om, at der kommer mange flere penge til området.

Lene Lassen er leder af Børnehuset ved Diget. Hun har netop slået en ekstra pædagogstilling op.
Lene Lassen er leder af Børnehuset ved Diget. Hun har netop slået en ekstra pædagogstilling op. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Det bliver altså Uglestuen, der får glæde af den ekstra pædagog.

- Jeg glæder mig til det, for vi har været to på stuen i rigtig mange år efterhånden, siger Hanne Pedersen.

Flere ansatte vil give mere ro og bedre kvalitet

Med 23 børn på Uglestuen og blot to voksne, er der ofte meget larm.

- Ikke fordi børnene råber og skriger, de snakker bare, men der er mange, der snakker på én gang, fortæller Hanne Pedersen.

quote Bedre normeringer gør, at vi som profession kan gøre en meget større forskel for de her børn. Det vil også komme til udtryk senere i deres liv.

Lene Lassen, daglig leder, Børnehuset ved Diget, Næstved

Det genkender børnene.

- Man får ondt i hovedet og ørerne, siger Simon Sarhani og viser et par ørebøffer frem, som børnene kan tage på, hvis larmen bliver for meget.

Når der snart starter en ny pædagog på stuen, og de bliver tre kolleger alt i alt, så håber Hanne Pedersen, at det også vil give mindre larm.

- Når vi er to, så har vi også prøvet at dele os op, men det er stadigvæk en stor gruppe, man så har, men når vi så bliver tre, så kan vi dele os endnu mere. Det bliver skønt, siger hun.

Samtidig øges kvaliteten, mener hendes chef.

- Bedre normeringer gør, at vi som profession kan gøre en meget større forskel for de her børn. Det vil også komme til udtryk senere i deres liv, siger Lene Lassen.

Uglestuen har ørebøffer, som børnene kan tage på, hvis larmen på stuen bliver for voldsom.
Uglestuen har ørebøffer, som børnene kan tage på, hvis larmen på stuen bliver for voldsom. Foto: Line Strand - TV2 ØST