Coronavirus får konsekvenser i Næstved - konfirmationskjoler strandet i Kina

Et beordret stop af produktionen i Kina får konsekvenser for flere forretningsdrivende i Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Charlotte Tidselholdt, der er ejer ABC Brudekjoler i Næstved, får mere travlt dette forår, end hun lige havde regnet med.

Den skyldes den Coronavirus, der er udbrudt i Kina.

For i det store land mod øst har regeringen lukket for produktionen, og det kan mærkes i kjoleforretningen på Sydsjælland.

- Jeg synes, at det er lidt hårdt, fordi der er jo meget, der går i stå, fordi de bare vælger at lukke det hele, siger Charlotte Tidselholdt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Charlotte Tidselholdt, ejer, ABC Brudekjoler, Næstved.
Charlotte Tidselholdt, ejer, ABC Brudekjoler, Næstved. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Det kommer bag på forretningsindehaveren, at udbrudet af virussen kunne få konsekvenser for hendes arbejde.

- Det var jeg ikke lige helt forberedt på, men der er ikke så meget at gøre, fordi de lukker, og sådan er det, siger Charlotte Tidselholdt.

Hun venter på 20 konfirmationskjoler og to brudekjoler fra Kina. Kjolerne bliver syet i østen, og så bliver de rettet til i butikken i Næstved.

Charlotte Tidselholdt kan ikke gøre meget andet end at vente. Men hun er begyndt at forberede sig på at få et travlt forår.

- Hvis der ikke meget snart sker noget, så skal jeg snart selv i gang med at sy, siger hun.

- Jeg er begyndt at forberede mig på, at nu skal jeg så selv i gang med at sy de her kjoler, hvis de ikke kommer hjem, siger Charlotte Tidselholdt, der er sikker på, at alle kjolerne nok skal blive færdige til tiden.

- Det er sådan et rimeligt stort arbejde, så skal jeg arbejde lidt flere timer, end jeg plejer, men de skal nok nå alle sammen at få deres kjoler, siger hun.

- Så der er ikke nogen, der kommer til at mangle noget, siger butiksejeren.

Kan påvirke studenterfesterne

Også hos firmaet Scanseason holder de også øje med situationen i Kina.

Næstved-firmaet sælger pynt til festlige lejligheder, og en del af det bliver produceret i Kina.

Lige nu gælder det om at få pynten til årets studenterfester hjem, ellers må firmaet tænke i alternative transportmuligheder.

- Udover, at man kan sejle det med skib, som tager omkring en fem til seks uger, inden vi får det til Europa, så kan vi også få det med tog, og det er noget hurtigere, fortæller Lars Galvit, der er medejer af Scanseason.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lars Galvit, medejer, Scanseason, Næstved.
Lars Galvit, medejer, Scanseason, Næstved. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Han fortæller, at pynten til studenterfesterne skal sejles fra Kina i midten af marts, hvis det skal ankomme til Danmark tids nok.

- Det her er jo noget, som ligger uden for vores hænder, og det er jo frustrerende, at vi som virksomhed skal kigge ind i noget, som kan få nogle konsekvenser for os, men som vi ikke kan gøre noget med, siger Lars Galvin.

- Det, vi selvfølgelige frygter, det er, at når de så starter op med produktionen, at der er så stor flaskehals, at der virkelig er mange, de skal i gang med at producere for, og at det danner kø, siger han.

- Men indtil videre, så holder vi vejret og ser positivt på det, siger Lars Galvin.

De første tilfælde af Corona-virusen brød ud tilbage december sidste år, og indtil videre er knap 700 døde ifølge Reuters.