Christian vandt 85.000 kroner ved at samle skrald: - Jeg samler alt op, jeg ser

Ny app hjælper med at fjerne skrald fra det offentlige rum til gengæld for pengepræmier. Du kan selv vinde 85.000 kroner i den store jackpot.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Forestil dig, at du går en tur. Fuglene synger, og alt er godt, men pludselig ser du et stykke skrald ligge og flyde på jorden. Du vælger at samle det op, og smide det ud i den nærmeste skraldespand. Du har nu både gjort noget godt for naturen og givet dig selv chancen for at vinde 85.000 kroner. I hvert fald, hvis du også dokumenterer det med den nye app Litterlotto.

Appen har til formålet at opfordre folk til at huske at smide affald ud, eller hjælpe med at samle skrald op, så det ikke ligger i naturen og byerne.

For at motivere folk til at smide endnu mere skrald ud, uddeler Litterlotto pengepræmier. Det gør de blandt andet gennem deres månedlige jackpot, hvor man kan vinde hele 85.000 kroner. Alt, du skal gøre for at være med, er at uploade et billede af, at du smider et stykke skrald ud.

Første vinder af Litterlottos månedlige jackpot på 85.000 kroner er allerede fundet. Han hedder Christian Petersen, og han samler dagligt og frivilligt skrald op på gader, marker og legepladser i Haslev, hvor han bor.

- Jeg blev godt nok overrasket. Da jeg snakkede med dem, troede jeg først, det kun var 5.000 kroner, jeg havde vundet, hvilket jeg også blev virkelig glad for. Men da jeg så fandt ud af nogle dage senere, at det var 85.000 kroner, blev jeg jo endnu mere glad, forklarer han.

Samler skrald op med datteren

Litterlotto appen er helt ny og udkom i sommer. Men det at samle skrald, er ikke et nyt påfund for Christian Petersen. Han har holdt gader og stræder rene i flere år, og det var derfor ikke på grund af chancen for at vinde pengepræmier, han startede med at bruge appen.

quote Det startede, da jeg var ude og gå en tur med min datter i barnevogn langs en mark, og så tænkte jeg, at der eddermaneme var meget skrald

Christian Petersen, Haslev

- Jeg har samlet skrald siden min datter blev født i 2018. Det startede, da jeg var ude og gå en tur med hende i barnevogn langs en mark, og så tænkte jeg, at der eddermaneme var meget skrald. Derefter tænkte jeg, at det kunne jeg da godt tage mig sammen til at samle op, og så er det bare forsat, forklarer Christian Petersen.

I dag er det blevet lidt af en hobby for Christian Petersen at samle skrald, og han har da også fået vennerne med på flere skraldeturer langs fortovene i Haslev. Faktisk er det at samle skrald blevet så stor en del af Christian Petersens hverdag, at han slet ikke kan lade vær.

- Når jeg ser skrald ligge, samler jeg det op. Når jeg er på arbejde, fylder jeg også lommerne med skrald. Jeg graver fibernet, så hver gang jeg ser noget skrald rundt omkring, så samler jeg alt op, altså virkelig alt op.

- Jeg går også tit ture med min datter i Haslev. Vi har sådan en rute, hvor vi går forbi fire til fem legepladser. Så kan hun lege på legepladserne imens jeg og samler skrald, fortæller Christian Petersen.

164.000 stykker skrald er allerede samlet

Selvom Litterlotto appen er forholdsvis ny, har den allerede fået folk over hele landet ud på gader, i skove og i marker for at samle skrald. Og det er blevet til intet mindre end 164.000 stykker skrald, herunder 60.000 cigaret skodder, der har fundet sin rette plads i skraldespanden.

Det er også blevet til en del stykker skrald for Christian Petersen. Selvom han kun har brugt Litterlotto appen i omkring en måned, er det allerede blevet til rigtig mange stykkeskrald.

Læs også
Skraldet flyder på populære badestrande
Læs også
Skraldet flyder på populære badestrande

- Det er mange tusinde stykker gennem tiden. Den ene gang jeg samlede skrald, stoppede jeg med at tælle cigaret skodder, da jeg nåede 500, og indtil videre har jeg samlet over 1200 stykker skrald bare på appen, og det er jo slet ikke alt skrald jeg dokumenterer.

- Nogle gange har jeg samlet så meget skrald, at jeg ikke ved, hvor jeg skal gøre af det. Så må jeg finde en stor offentlig skraldespand, jeg må smide det i, fortæller Christian Petersen.

Vind på et enkelt stykke skrald

Med appen tager man et billede af sit skrald, når du smider det ud, og du kan faktisk vinde en pengepræmie ved bare at uploade et billede. 

Præmierne kommer i mange forskellige størrelser. Hver gang et stykke affald registreres, kan brugeren se med det samme, om de har vundet en ”Spot prize,” der varierer fra 50 kroner til 2.000 kroner. Ligeledes giver hvert stykke affald et lod i den store månedlige jackpot-pulje på 85.000 kroner.

Christian Petersen havde før den store jackpot vundet flere pengepræmier, der til sammen blev til 1200 kroner. Men det var helt specielt at vinde den store jackpot på 85.000 kroner.

Via Litterlotto-appen får brugerne mulighed for at se deres egne data for, hvor meget affald, de har smidt ud. Litterlotto skanner brugernes fotos og ser, hvad det er for en type skrald, hvilket også bliver registeret på platformen. Man kan også oplyse, hvor man smider skraldet ud.

Informationen om skraldetyperne og lokationerne for, hvor de bliver smidt ud deles med de offentlige myndigheder, så de bedre kan sætte ind i kampen mod affald i det offentlige rum

 Husker venner på at ramme skraldespanden

I dag er det at samle skrald blevet en fat del af Christian Petersen hverdag. han synes faktisk det er hyggeligt. Derfor har han også prøvet at påvirke sine venner til at være bedre til at ramme skraldespanden. Det har givet ham lidt af et skraldepolitisrygte blandt vennerne.

quote Jeg er ham, der lige retter på folk, hvis de smider noget foran næsen på mig

Christian Petersen, Haslev

- Jeg er i hvert fald ham, der lige retter på folk, hvis de smider noget foran næsen på mig, griner Christian Petersen.

Selvom Christina Petersen ikke samler skrald for pengenes skyld, synes han dette r en sjov sidegevinst. Han ved da også allerede hvad den store pengepræmie skal bruges på.

- Pengene skal bruges på en seng med rutsjebane til min datter, en ny sofa og sofabord og gaver til min kæreste, og så skal jeg også selv snolde lidt for de sidste penge, fortæller Christian Petersen.

Litterlotto kan både downloades til iOS og Android og kan findes i app store. Appen er gratis, og du kan deltage lige så mange gange, du vil, så længe at du bliver ved med at smide affald ud i skraldespande.