¨

Chef bakker op om officers forklaring

Foto: TV ØST

Kompagnichefs forklaring peger ikke på ordrebrud fra officer på anklagebænken for grov pligtforsømmelse.

En grundsten i bevisførelsen mod en 27-årig tiltalt officer smuldrer ved Retten i Næstved.

Gav ikke ordre
Officerens overordnede - en kompagnichef - gav nemlig ikke en mundtlig ordre, om ikke at gå ind i et farligt område.

- Han (tiltalte officer, red.) fik ikke en direkte ordre, men han handlede i strid med min hensigt. Han kendte min hensigt, da vi havde talt om det, sagde kompagnichefen i retten iført shorts og badesandaler.

Kunne lige så godt fortsætte
Det fik anklager og viceauditør Kristian Kirk til at spørge direkte, om der var sket en fejl den 3. september, da den tiltalte officer ikke undgik soldater i det farlige område - compound 91, hvor en 22-årig soldat døde.

- Når man alligevel står derinde, så kan man ligeså godt undersøge. Selve truslen ligger i døren, så når man er inde, så kan man ligeså godt fortsætte, sagde kompagnichefen

Den 27-årige officer er tiltalt for 'pligtforsømmelse af særlig grov karakter begået under en væbnet konflikt'. Officeren skulle holde sine mænd fra compound 91, eller rykke dem ud, da han opdagede, de gik derind, mener viceauditør Kristian Kirk.

Nægter sig skyldig
Forsvarets Auditørkorps mener, at delingsførerens sløseri var årsag til, at den 22-årige soldat Jacob Sten Lund Olsen fra Bornholm mistede livet, og fire andre blev såret af en skjult sprængladning i Helmand-provinsen i Afghanistan den 3. september sidste år.

Selv nægter officeren sig skyldig.

- Jeg begik ikke nogen fejl. Men jeg vil give alt i verden for, at jeg havde sagt til gruppen, at de ikke måtte gå derind, sagde den tiltalte premierløjtnant stående med armene over kors under en tidligere forklaring.

Fængselsstraffen for grov pligtforsømmelse under væbnet konflikt går op til tre år.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App