Center for Voldtægtsofre: Hurtig indsats er vigtig

Ifølge en ledende oversygeplejerske på Center for Voldtægtsofre i Nykøbing Falster, så er en hurtig reaktion essentiel i voldtægtssager.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der gik næsten tre dage fra mistanken om et seksuelt overgreb på Herlufsholm Kostskole, til sagen blev meldt hos politiet.

I mellemtiden blev pigen fra 8. klasse indlagt på skolens eget sygehus, og en ekstern specialist i "mediation og seksuelle krænkelser" blev tilkaldt til stedet af skolen selv.

Først torsdag valgte pigen sammen med sin familie at anmelde forbrydelsen til politiet.

Præcis hvornår den anmeldte seksuelle krænkelse skulle være sket vides ikke. Det har hverken politiet eller skolen endnu udtalt sig om.

Center for Voldtægtsofre: Sporsikringen skal ske hurtigst muligt

Susanne Greve fra Center for Voldtægtsofre er vant til at tage imod ofre for voldtægt på sygehuset i Nykøbing Falster, og hun kender dermed til den optimale procedure i sådanne sager.

Centret er et af to her i regionen, hvor de står for at tage imod personer, der har været udsat for enten voldtægt, voldtægtsforsøg eller andre former for seksuelle overgreb.

Hun understreger, at hun ikke udtaler sig om den konkrete episode på Herlufsholm, men om håndtering af ofre for seksuelle overgreb generelt.

Og i hendes optik er en hurtig indsats afgørende.

- Det er rigtig vigtigt. Selve sporsikringen skal gøres så hurtigt som muligt. De må ikke vaske sig eller børste tænder, men kontakte os med det samme, siger hun.

På Center for Voldtægtsofre taler de i første omgang med offeret, om hvorvidt sagen skal meldes til politiet eller ej.

- Hvis sagen bliver anmeldt, så kører politiet pigen til Center for Voldtægtsofre på Rigshospitalet, hvor de står for den egentlige sporsikring. Hvis pigen ikke vil anmelde, så sørger vi for, at pigen bliver kørt til Rigshospitalet, så sporsikringen bliver gjort under alle omstændigheder, forklarer Susanne Greve.

På den måde har pigen mulighed for at anmelde sagen på et senere tidspunkt, hvis hun ombestemmer sig.

Beviser kan sikres i op til en uge efter

Selvom den optimale responstid er umiddelbart efter overgrebet. Så kan der faktisk stadig sikres beviser i dagene efter.

- Op til en uge efter spørger vi Rigshospitalet, om det kan betale sig at sporsikre i den konkrete sag. Så tager de stilling til, om de vil se pigen hos dem, siger Susanne Greve

Selv i de tilfælde, hvor der ikke længere er mulighed for at indsamle tekniske spor, så er der andre grunde til, at offeret skal forbi centret så snart som muligt.

- Hvis der er gået over en uge, så foretager vi stadig en gynækologisk undersøgelse. Vi kan sætte foranstaltninger i værk, der sørger for, at de ikke bliver gravide, og vi kan undersøge og behandle for kønssygdomme, forklarer hun.

Specialiseret personale

Alle ofre for voldtægt bliver henvist til centret i Nykøbing eller et af de andre centre i landet. Og det er der ifølge Susanne Greve en god grund til.

- Vi ved, hvad der skal gøres i sådanne tilfælde. Vores personale har fået specialiseret uddannelse og er vant til at håndtere sager, forklarer hun.

Udover at stå for alle de fysiske aspekter af et seksuelt overgreb, så er der også en psykolog tilknyttet de forskellige centre.

De to regionale centre for voldtægtsofre er åbne for henvendelser døgnet rundt. På telefon 58 55 30 60 vælger man selv, om man vil i kontakt med centret i Nykøbing Falster eller Holbæk, og man bliver derefter sat i direkte kontakt med et af centrenes medarbejdere. 

Centrene tager imod både imod personer, der har været udsat for et overgreb for nyligt og overgreb, der ligger tilbage i tid.


Nyhedsoverblik