Butiksejere i Næstveds bymidte frygter for storcenter-udvidelse

Næstved Storcenter har fået første godkendelse til at udvide centret. Butikkerne i Næstved Centrum frygter, at handelen flytter ud af byen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I går, mandag, kom det frem, at den første af en række godkendelser er givet til udvidelsen af Næstved Storcenter.

Det er det amerikanske firma Black Rock, der står bag shoppingcentret, og som ønsker at tilføje 19.000 kvadratmeter og en ny etage.

quote Konkurrencen kan tydeligt mærkes for butikkerne i midtbyen, selvom vi har lært at leve med konkurrencen fra storcenteret, så er det ærgerligt, at der kommer endnu mere konkurrence fra den kant

Gitte Engberg, ejer af Gitte E

Med de mange ekstra kvadratmeter frygter butiksejerne i Næstved centrum, at det vil flytte handlen ud af byen.

Nye tider er hårde

For selvom om butikkerne i Næstveds bymidte har haft 28 år til at vænne sig til konkurrencen fra Næstved Storcenter, så er udvidelsen af centret ikke ligefrem en positiv nyhed for en i forvejen presset detailbranche.

- De nye tider er hårde for butiksejerne blandt andet med den øget nethandel. Konkurrencen kan tydeligt mærkes for butikkerne i midtbyen, selvom vi har lært at leve med konkurrencen fra storcenteret, så er det ærgerligt, at der kommer endnu mere konkurrence fra den kant, og det er ikke fair, at politikerne er gået med til det, fortæller Gitte Engberg ejer af butikken Gitte E i Næstved.

Samme frygt deler Helle Nielsen, som ejer byens ældste lingeriforretning FLEUR.

- Vi kan jo ikke bremse udviklingen, men jeg synes ikke, at det er smart at flytte handlen ud af bymidten, siger Helle Nielsen.

Læs også
Første skridt taget til udvidelse af Næstved Storcenter
Læs også
Første skridt taget til udvidelse af Næstved Storcenter

Hun har dog et positivt syn på fremtiden.

- Nu har vi overlevet storcenteret i nogen af tyve år, så kan vi jo nok igen, siger hun.

Også Marlene Pedersen, der ejer butikken My Heaven, udtrykker frygt for en udvidelse af storcenteret, men hun kan også de mulige positive afkom.

- Jeg er selvfølgelig bange for, at det går ud over os butikker i midtbyen, men man ved jo heller ikke, om centerudbygningen kan trække flere kunder til Næstved og omegn. Det kommer jo selvfølgelig også an på, hvilke butikker kommer derude, eksempelvis ville Ikea og Idemøbler jo ikke betyde så meget for os, fortæller Malene Pedersen.

At en udvidelse af storcentret potentielt kan skabe flere kunder for bymidten mener Cityforeningens formand, Lars Børsting, også man bør fokusere på, ligesom han understreger, at det er for tidligt at sige noget om, hvordan udvidelsen af Næstved Storcenter egentlig kommer til at se ud. 

- Lige nu er processen helt åben. Der er masser af uafklarede spørgsmål her. Men hvis vi forholder os til det, vi ved, så vil det være et plus for Næstved by. Men det skal forvaltes rigtigt, og med rigtigt mener jeg, at vi skal kunne noget forskelligt. For så har vi vores berettigelse alle sammen, siger Lars Børsting til TV ØST.

Lugter ikke af pomfritter

Fælles for alle tre butiksejere fra bymidten er, at de tror på, at midtbyens intimitet, ekspertise og atmosfære forsat er et trækplaster.

Selvom Helle Nielsen er meget bevist om, at det er svært at konkurrere med et center, når det er dårligt vejr, så påpeger hun, at man ikke kan hamle op med en hyggelig bymidte.

- Vi har en flot bymidte og der er en god og hyggelig atmosfære med mange specialbutikker, og her lugter ikke af pomfritter, siger ejeren af FLEUR.

Gitte Engberg giver Helle Nielsen ret i, at der er en helt anden stemning bymidten, som storcenteret ikke kan konkurrere med.

Skal henvise til hinanden

Det er lige præcis det, at en bymidte og en center kan noget forskelligt, som Cityforeningens formand, Lars Børsting, mener, man skal arbejde med.

- Næstved bymidte skal kunne én ting, Sct. Jørgens Park skal kunne en anden ting, Næstved Storcenter skal kunne en tredje ting og det nye aflastningscenter, som man arbejder med, skal kunne en fjerde ting. Og hvis ikke vi formår at skabe denne her forskellighed, så ville jeg også være bekymret, siger han og fortsætter:

- For hvis du har fire ens butikker ved siden af hinanden, så får du ikke fire gange så mange kunder. Men har du fire forskellige butikker, så har du måske en chance for, at du får et fire gange så stort kundegrundlag, og det er dét, vi skal arbejde hen imod, siger Lars Børsting.

Han er sikker på, at udvidelsen kan blive en gevinst for hele Næstved, hvis man ser på den med positivt fokus.

- Jo bedre vi bliver til at henvise til hinanden og fortælle, at vi er her, så tror jeg på, at vi generelt bliver stærkere. Det er jeg helt sikker på, vi bliver, siger han.

Udvalg lover hensyn til bymidten

Næstved Kommunes Plan- og Erhvervsudvalg har godkendt den første af en række godkendelser til udvidelsen af storcentret. Men formanden for udvalget, Daniel Lillerøi (S), lover, at der tages hensyn til bymidten.

- Vi vil se Næstved, Køge og Roskilde som handelsbyer om både 5, 10 og 15 år, mens det måske ikke er tilfældet for mange af omegnskommunerne. Men bymidten er og skal være et attraktivt sted for både turister og fastboende, og bymidten skal kunne noget andet end storcentret, siger formand for udvalget, Daniel Lillerøi (S).

Derfor har udvalget skrevet en tilføjelse til beslutningen om at godkende principansøgningen:

"Udvalget ønsker at der i udarbejdelsen af lokalplanen tages behørigt hensyn til bymidten og dens mange mindre butikker, når butiksstørrelsen fastsættes."

Næstved Storcenter
Læs også
Nye ejere har store planer: Næstved Storcenter vil udvide
Næstved Storcenter
Læs også
Nye ejere har store planer: Næstved Storcenter vil udvide
Opdatering
Clock06. mar 2018, kl. 17:36
Artiklen er opdateret med formand for Cityforeningen, Lars Børstings, kommentarer.

 


Nyhedsoverblik