Bremser forurening fra marker - vådområde er blevet populær rasteplads for fugle

Kvælstof fra landbruget i Næstved er et problem for havmiljøet i Smålandsfarvandet. Men det har man løst med en ny sø på tidligere landbrugsjord.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tre marker i oplandet til Næstved på bredden til Smålandsfarvandet er blevet omdannet til sø. Her har tre landmænd valgt at afstå deres jord til fordel for et bedre vandmiljø.

Hidtil har overskydende kvælstof fra dykningen af markerne nemlig strømmet uhindret ud i Smålandsfarvandet og her skadet havmiljøet. Men det gør den nye sø noget ved.

- Vi har lavet et stort vådområde, forklarer Søren Madsen, projektleder i Næstved Kommune, som står bag etableringen af søen.

- En masse vand løber ned fra markerne i en stor sø. Så står vandet der og bliver filtreret, og kvælstoffet forsvinder op i luften, inden det mere rene vand løber ud i havet.

I stedet for at overskydende kvælstof fra markerne løber direkte ud i Smølandsfarvandet, bliver det nu opsamlet og fordamper i en ny sø, forklarer Søren Madsen, projektleder i Næstved Kommune, der står bag etableringen af søen.
I stedet for at overskydende kvælstof fra markerne løber direkte ud i Smølandsfarvandet, bliver det nu opsamlet og fordamper i en ny sø, forklarer Søren Madsen, projektleder i Næstved Kommune, der står bag etableringen af søen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Et rigere fugleliv

For at søen kunne realiseres, skulle tre landmænd afstå jord. En af dem er landmand Niels Rasmusen.

- Jeg synes, det var en god idé at deltage i de her vandplaner og tilbyde det her område, siger han og tilføjer:

Harald Krabbe
Læs også
Godsejer vil rense vand med minivådområde – strandbeskyttelse spænder ben
Harald Krabbe
Læs også
Godsejer vil rense vand med minivådområde – strandbeskyttelse spænder ben

- Vi er meget tilfredse med, at vi har et positivt bidrag til vandplanerne med den sø her, og jeg har også noteret mig, den giver et godt fugleliv og god natur.

Landmand, Niels Rasmusen, har valgt at afstå jord til den nye sø - og den beslutning er han glad for: - Jeg har også noteret mig, den giver et godt fugleliv og god natur.
Landmand, Niels Rasmusen, har valgt at afstå jord til den nye sø - og den beslutning er han glad for: - Jeg har også noteret mig, den giver et godt fugleliv og god natur. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Et bevis på god vilje for miljøet

Landbrugsorganisationen Gefion ser vådområdet om et symbol på, at landmænd også tænker på miljø og klima.

- Landbruget er meget villige til at indgå sådanne aftaler, forklarer Harald Palmvang, der er bestyrelsesmedlem i Gefion.

- Vi ser det som en positiv ting, så vi kan få fjernet de tiltag, vi bliver pålagt fra dyrkningspladen på markerne og ud i sådanne projekter som her, hvor det kommer til glæde for alle.

Harald Palmvang, bestyrelsesmedlem, Gefion
Harald Palmvang, bestyrelsesmedlem, Gefion Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Danske landmænd er nemlig pålagt at udligne den mængde kvælstof, som bliver udledt i forbindelse med dyrkning af blandt andet korn på markerne.

Med vådområdet bliver dette regnskab gjort op, forklarer Harald Palmvang, der også påpeger alle søens andre fordele:

- Det er en win-win for de omkringboende lodsejere, alle naturfolk og kommunens institutioner og dyrelivet.

89 forskellige fuglearter har besøgt den nye sø.
89 forskellige fuglearter har besøgt den nye sø.

Vådområdet er blevet en populær rasteplads for fugle med hele 89 forskellige arter, der har besøgt stedet. De mange fugle, der besøger søen, har fået Næstved Kommune til at planlægge et fugletårn.

Det forventes at tårnet står færdigt inden for et år.


Nyhedsoverblik