Borgmester trodser statsminister og giver håndtryk til nye danskere

Næstveds socialdemokratiske borgmester nægter at udsætte håndtryksceremoni for nye danskere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Håndtryks-ceremonien for nye danske statsborgere er på grund af coronavirus blevet udsat over hele landet.

Men i Næstved Kommune trodser den socialdemokratiske borgmester Carsten Rasmussen myndighedernes og statsminister Mette Frederiksens opfordring. Lørdag eftermiddag gav han et håndtryk til 14 personer, som deltager til det, der også går under navnet grundlovsceremoni, på rådhuset i Næstved.

quote Vi gennemfører det

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune

- Vi gennemfører det, siger Carsten Rasmussen til TV2 ØST.

Mellem håndtrykkene til de 14 personer brugte Carsten Rasmussen desuden håndsprit.

Hvorfor følger du ikke myndighedernes opfordring?

- Det gør jeg som udgangspunkt også. Men lige på det her punkt, synes jeg, det er at overdrive lidt, at man skulle undgå en spredning ved at 14 personer giver borgmesteren et håndtryk – ovenikøbet i byrådssalen, hvor vi har masser af håndsprit og mulighed for at vaske fingre. Både før og efter ceremonien, svarer Carsten Rasmussen.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Tillykke med statsborgerskabet, sagde Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune, til den nye dansker.
- Tillykke med statsborgerskabet, sagde Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune, til den nye dansker. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Mener du ikke, det er et forkert signal at sende?

- Nej, jeg synes ikke, at de her personer skal gå flere måneder og vente i uvished på, om de bliver danske statsborgere, svarer borgmesteren.

Carsten Rasmussen forklarer, at grundlovsceremonien i princippet godt kunne udskydes.

- Men vi ved faktisk ikke, hvor længe det her bliver ved. Det kan være, at coronavirussen bliver værre i Danmark. Det kan være, der kommer nye retningslinjer på verdensplan. Det vil sige, at hvis du går og venter, som når vi andre ventede på at få kørekort eller have vores første pas, der er ventetiden ulidelig for de personer, som har ventet i rigtig lang tid på at nå hertil, siger Carsten Rasmussen.

- De mangler kun lige det ene håndtryk med borgmesteren, og så er de danske statsborgere. Jeg synes ikke, at de skal have det udskudt i flere måneder, tilføjer han.

Flere medlemmer af byrådet i Næstved Kommune og pårørende til de 14 personer deltog også i ceremonien, men dem gav borgmester ikke hånd.

Statsminister: Udsæt ceremonien

Statsminister Mette Frederiksen (S) fortalte fredag på et pressemøde, at ceremonier som udgangspunkt skal udsættes.

- Vores holdning er meget klart, at man skal give hånd for at få dansk statsborgerskab.

- Og det betyder selvfølgelig, at med den anbefaling, der nu ligger fra myndighederne, er vores udgangspunkt – og vi vil diskutere det med partierne bag indfødsretsaftalen – at vi så udsætter de ceremonier, som allerede er planlagt, sagde Mette Frederiksen.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Lonni Christiansen.

Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser, at det opfordrer kommuner til at udskyde ceremonier.

Kravet om at give hånd er en del af en lov fra 2018 om statsborgerskab. Et af de nye krav er, at man kun kan få dansk statsborgerskab, hvis man deltager i en ceremoni i den kommune, man bor i.

Ved ceremonien skal man skrive under på at ville overholde grundloven og respektere grundlæggende danske værdier og retsprincipper - herunder det danske demokrati. Og give hånd til en repræsentant fra kommunen.

MYNDIGHEDERNES RESTRIKTIONER FOR AT FOREBYGGE CORONASMITTEN:

Det var Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, som stod bag aftalen.

Nye danskere må vente på håndtryk

Mens Næstved borgmester trodser opfordringen fra statsministeren og myndighederne for at give et håndtryk til nye danske, må nye danskere i Ringsted Kommune vente på at modtage deres statsborgerskab.

Fredag eftermiddag skulle 14 nye danskere nemlig have modtaget deres statsborgerskab på rådhuset i Ringsted.

Men på grund af de nye corona-anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen blev ceremonien udsat på ubestemt tid.

- Arrangementet udsættes, så de får først deres statsborgerskab senere. Om vi kan finde en anden måde at gøre det på, det ved vi ikke endnu, sagde Ringsteds borgmester, Henrik Hvidesten (V), fredag til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet.

Henrik Hvidesten (V) skulle fredag have givet 14 danskere et statsborgerskab, men arrangementet blev aflyst. 
Henrik Hvidesten (V) skulle fredag have givet 14 danskere et statsborgerskab, men arrangementet blev aflyst.  Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Myndighederne kontakter de 14 personer, der skulle have fået deres statsborgerskab i dag, og det er en trist nyhed at skulle levere, siger borgmesteren.

- De personer, vi indtil nu har talt med, er kede af, at de ikke kan få deres statsborgerskab, sagde han.

Ville give hånd

Fredag formiddag fremlagde statsminister Mette Frederiksen (S) og repræsentanter fra blandt andet Sundhedsstyrelsen en række retningslinjer, som skal mindske smitten med coronavirus i Danmark.

Inden pressemødet skrev Ringsted-borgmesteren på det Twitter, at han, modsat kongehuset, fortsat ville give hånd.

Med referencen til kongehuset mener Henrik Hvidesten, at prinsesse Benedikte ikke vil give hånd, da hun torsdag besøgte Herlufsholm Skole i forbindelse med et arrangement planlagt af Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, som hun har været protektor for siden 2001.

Men efter pressemødet fredag formiddag ombestemte borgmesteren sig.

- Det havde jeg ikke forestillet mig. Det viste sig, at kongehuset var foran os andre, siger Henrik Hvidesten