Borgerne lægger budgettet - pengene skal gå til fællesskabet

Næstved Kommune har givet borgerne i Holme-Olstrup og Toksværd 200.000 kroner til projekter, som borgerne selv vælger. Nu er pengene fordelt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Normalt er det politikerne, der lægger budgettet for kommunen. Men i Næstved Kommune har borgerne i Holme-Olstrup og Toksværd fået lov til at fordele 200.000 kroner til projekter, de selv vælger.

Nu er borgerne blevet enige om et budget, det skriver Næstved Kommune i en pressemeddelelse.

Næstved Byråd besluttede i 2020 at sætte penge af til borgerbudgetter. Formålet er at borgerne selv skal samarbejde om og bestemme, hvilke projekter i lokalområdet, der skal sættes penge af til.

quote Vi er begejstrede for, at de valgte projekter er for alle aldre og er med til at skabe mere fællesskab i sognene og på tværs

Kenneth Sørensen, talsmand for styregruppen

Toksværd og Holme-Olstrup har fået lov til at være pilotprojektet. Og nu har borgerne bestemt at pengene skal bruges til at skabe fællesskaber for børn, unge, ældre, familier og foreninger.

- Vi er glade for den opbakning, som borgerbudgettet har fået. Borgerbudgetter er nye. Både for os i kommunen og for borgerne, der har skullet byde ind og selv bestemme, hvilke projekter de ville have ført ud i livet, siger Linda Frederiksen (S), der er formand for Kultur- og Demokratiudvalget i Næstved Kommune, i pressemeddelelsen. 

Fællesskab på dagsordenen

Alle borgere fra 7. klasse og op har haft mulighed for at stemme om, hvilke projekter de mente skulle være en del af budgettet. 

Syv ud af 11 projekter, som borgerne har forslået, har fået del i borgerbudgettet. Et af dem er projektet Redskaber til børn, som Lundebakke Gymnastikforening har forslået. 

Læs også
Borgere får 200.000 kroner til lokale projekter efter eget valg
Læs også
Borgere får 200.000 kroner til lokale projekter efter eget valg

50.000 kroner bliver sat af til at en masse aktivitets- og legeredskaber, som bliver placeret i hallen i Holme-Olstrup. Dermed kan borgerne gratis låne redskaberne.

- Redskaberne kan være med til at skabe glæde en grå mandag eller give gode spændende aktiviteter til en børnefødselsdag. Det giver byen endnu en legefacilitet, hvor vi kan samles om noget fælles, siger projektholder Joy Sørensen i pressemeddelelsen. 

Derudover har et boldspilsbord teqball, et udendørs bordtennisbord, en petanquebane, et  ryste-sammen børneteater, Foreningernes Dag og en juleworkshop fået opbakning hos borgerne.

- Vi er lykkedes med at få nogle virkelig gode projekter ud af det. Det er blandt andet takket være den lokale styregruppes kæmpe indsats. Nu glæder vi os til at se projekterne, når de er klar til brug, og så skal det kommende byråd tage stilling til, om vi skal have flere borgerbudgetter i Næstved Kommune i fremtiden, siger Linda Frederiksen.

Læs også
Bedre sent end aldrig - Sorø indgår udskudt budgetaftale
Læs også
Bedre sent end aldrig - Sorø indgår udskudt budgetaftale


- I den lokale styregruppe er vi begejstrede for, at de valgte projekter er for alle aldre og er med til at skabe mere fællesskab i sognene og på tværs. Borgerne vil gerne være med til at udvikle deres lokalområde. De har idéerne og er gode til at få dem forvandlet fra idéer på tegnebrættet til projekter, der kan føres ud i virkeligheden, siger Kenneth Sørensen, der er talsmand for styregruppen i pressemeddelelsen.

Syv procent af de stemmeberettigede har valgt at afgive deres stemme og torsdag den 14. oktober bliver pengene officielt overrakt.