Borgere vil af med fabrik

Borgerne i området omkring Dalum Papir på havnen i Næstved har fået nok af stanken fra fabrikken. De vil have den lukket, så nu samler de underskrifter ind, som bliver afleveret til miljøministeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det skulle være så dejligt, når vi igen kan sidde på terassen, men ikke i Næstved.

- Når vi om sommeren sidder her, så kommer der en stank af rådne æg. Det tror jeg de fleste kan forstå, det ikke er det, man ønsker til en god middag, siger Preben Reinhold Jørgensen, talsmand for borgergruppen, Næstved.

Dalum Papir har fået en dispensation til at udlede to en halv gange så meget lugt end normalen, men de overholder stadig ikke grænsen og har heller aldrig gjort det.

- Så må det være næstvedborgernes næse, der er blevet mere fintfølende for papirproduktion har altid lugtet og fabrikken har ligget her i 130 år, siger direktøren for Dalum Papir, Jesper Olsen. 

I 10 år har fabrikken har fået dispensation til lugten først fra amtet og siden miljøcentret, fordi det var fabrikken, der lå der først.

- Et eller andet sted har lovgiverne vurderet, at der er nogle krav, som man skal kunne leve med som nabo til en virksomhed, siger Kirsten Grahn Nielsen, sagsbehandler i Miljøcenteret i Roskilde.   

Det er borgerne ueninge i, så de samler nu underskrifter ind i området mod fabrikken. Den vil de først aflevere til miljøcentret og bagefter til miljøministeren.

- Selvføgelig håber vi på, at der bliver en frist for, hvornår de afvikler deres akiviteter i Næstved havn, siger Preben Reinhold Jørgensen. 

Det er dog ikke planen hos miljøcentret. De anbefaler nu at bygge en 45 meter høj skorsten, så lugten bliver fortyndet væsentligt, inden den ender i haverne.

- Med de materialer, vi har set, er der ingen grund til at tro, at det ikke vil være løst inden for to år, men det er ikke det samme, som at de ikke vil kunne fornemme lugt ind imellem, siger Kirsten Grahn Nielsen.

Selvom om både miljøcentret, fabrikken og deres rådgivere garanterer et stort fald i lugtgenerne så overbeviser det ikke borgerne. Den 1.1. 2011 skal lugtgenerne dog være nede på ca. en tredjedel af, hvad det er i dag.