Borgere undrer sig over plastik i skoven: - Det er jo helt vildt

De nye stier ved Rønnebæk Søskov flyder med plastikstykker og metaldele. Og det undrer flere borgere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Først var det Saltø Skov i Næstved, hvor plastikstykkerne flød på skovstierne.

Nu gælder det også de nye stier ved Rønnebæk Søskov tæt på Næstved. Her er der blevet lagt 2.500 tons genbrugt byggeaffald ud på stierne, men blandt tegl og beton kan man på få minutter samle to håndfulde med kabelrester, metaldele og plastikstykker.

Og det er noget, som Dorit Sørensen fra Næstved har lagt mærke til, da hun gik en tur på stierne.

- Der er rester af ledninger og plastikgafler og plastikovertræk, og nu er vi jo begyndt at skulle sortere vores affald, så det er meget mærkeligt, siger Dorit Sørensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Dorit Sørensen mener, at det er helt forkert, at der er så meget plastik og metal på stierne.
Dorit Sørensen mener, at det er helt forkert, at der er så meget plastik og metal på stierne.

Tingene hænger ikke sammen

Selv om både Naturstyrelsen og producenten bag byggeaffaldet vurderer, at det ikke er miljøforurenende, så gør det indtryk på Dorit Sørensen, at hun bliver bedt om at sortere affald, mens der i skovene flyder med plastik.

- Det er jo helt vildt, siger hun.

- Det er jo rigtig dårligt, når man tænker på fremtiden med plastik i naturen og plastik på stier, det er helt forkert.

Sådan lyder det også fra Lis Petersen fra Næstved.

- Det er jo så modstridende at lægge sådan noget affald i et naturområde. Når jeg ved, hvad vi andre skal være opmærksomme på at sortere af affald, så hænger tingene jo ikke sammen, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lis Petersen fra Næstved undrer sig over, at hun skal sortere sit affald, mens plastik og metaldele kan flyde på skovstierne.
Lis Petersen fra Næstved undrer sig over, at hun skal sortere sit affald, mens plastik og metaldele kan flyde på skovstierne.

Ordførere går videre til ministeren

Det findes regler for brug af restaffald, som det, man benytter til stabilgrus på stierne. Dels er der restproduktbekendtgørelsen, der bruges til at vurdere, om byggeaffaldet, man bruger til stier, er uforurenet. Men der er ikke en bagatelgrænse for, hvor meget "andet affald", der må være i byggeaffaldet.

Det får nu både Socialdemokratiets miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S) og Dansk Folkepartis miljøordfører Pia Adelsteen til at bede ministeren om at se på, hvorvidt der skal laves noget om.

- Hvis der er noget med nogle bekendtgørelser, der skal gøres anderledes, så må vi gøre det. Det kan ikke nytte noget, at vi den ene dag sidder og snakker om, at vi skal gøre alt for at undgå plastikaffald i naturen og have pant på juiceflasker, og bagefter så det, der ikke kan bruges, det knuser vi og smider ud på en grussti, det virker jo grotesk, siger Pia Adelsteen.