¨

Bevar de vilde grøftekanter

Foto: TV ØST

Landets grøftekanter bliver klippet for tit til fare for plante- og dyreliv. Det vil lokalformanden for Danmarks Naturfredningsforening i Næstved gøre noget ved.

Giv os de smukke grøftekanter tilbage. Sådan lyder apellen fra lokalformand for Danmarks Naturfredningsforening i Næstved, Kristian Gramstrup. Det skriver P4 Sjælland.

Kommunerne klipper landets grøftekanter for ofte. Og det går ud over naturlivet omkring vejene. 

- Mange kommuner klipper grøftekanterne ned flere gange om året. Hvis de nøjes med, kun at klippe i efteråret, vil vi få langt flere forskellige planter, og med dem kommer langt flere sommerfugle og insekter, siger Kristian Gramstrup.

Når grøftekanterne klippes i foråret, ligger de afklippede plantedele tilbage og gøder jorden. Men problemet er, at gødningen giver kun gode vækstbetingelser for ganske få plantearter. Når de vokser op, skygger de samtidig en masse andre arter som for eksempel kodriver, kørvel og snerle. Og det forhindrer i sidste ende et alsidigt planteliv.

 - Hvis der derimod vokser mange forskellige arter, kommer der mange flere sommerfugle og insekter til. De vil så skabe et fødegrundlag for en masse fugle og firben. Det er en stor fødekæde, vi skal have etableret, siger Kristian Gramstrup.

Næstved kommune har i flere år kun klippet grøftekanterne i efteråret, pånær de steder, hvor for eksempel vejskilte er dækket af græs.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App