¨

Berømt tegner fik sat Næstved på streetart-verdenskortet

CMP ONE var med til at gøre Næstved til en af Danmarks førende graffitibyer. Foto: Mika Hänninen - TV ØST

CMP ONE var med til at grundlægge Næstved som en af Danmarks førende graffitibyer i 1980’erne.

- Det her må være det cooleste ever.

Sådan fortæller den verdensberømte tegner og maler fra Næstved, Claus Michael Pedersen om dengang han så filmen ”Style Wars” i fjernsynet.

Med attitude, tags, breaks og beats straight outta New York, blæste filmen graffiti og hip hop lige ind i hovedet og hjertet på den dengang 14-årige Claus Michael Pedersen, der indtil da mest havde interesseret sig for fodbold.

Og så var han solgt:

- Jeg vidste bare, at jeg blev nødt til at undersøge, hvad det her var, siger den nu 48-årige Claus Michael Pedersen i TV ØSTs kulturprogram Udtryk.

  Foto: Mika Hänninen - TV ØST

Han skiftede fodboldstøvlerne ud med sprayflasker og tusch, og navnet ud med det mere street-egnede CMP ONE. Nu var han klar til sammen med vennerne at etablere graffiti og hiphop-kulturen i Næstved.

CMP ONE taggede, tegnede og malede løs, og udgav også Danmarks første undergrunds graffitimagasin, Fantazie. Et magasin, der via hiphop-koncerter i København, kom ud til hele verden og på den måde fik sat Næstved på street-art verdenskortet i slutningen af 80’erne.

  Foto: Mika Hänninen - TV ØST

Hele verden til Næstved

Der på street-art verdenskortet er Næstved sådan set stadigvæk. Og det kan ses på mange af byens gavle, der er udsmykket af nogle af de ypperste internationale kunstnere inden for street-art.

Gavlene er blevet til under navnet Næstved Kunstby i samarbejde med Næstved Ungdomsskole, hvor Claus Michael Pedersen er afdelingsleder, når han ikke lige tegner og maler.

  Foto: Mika Hänninen - TV ØST

I programmet Udtryk møder vi CMP ONE i sit værksted, ligesom vi tager på tur rundt til nogle af gavlene i Næstved.

Du kan se programmet lige herunder:

23:28

Man skal huske at løfte blikket, hvis man går en tur i Næstveds gader. Byens gavle er nemlig fyldt med graffitikunst lavet af internationale verdensberømte graffitikunstnere. Manden, der har bragt de store kunstnere til Næstved er den danske graffitikunstner CMP ONE.

Luk video

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App