Bedre stråler skal hjælpe kræftpatienter

Et nyt forskningsprojekt skal gøre strålebehandling af kræftpatienter mere skånsom. Næstved Sygehus danner rammerne om projektet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Færre behandlinger, mildere bivirkninger, men med samme effekt. Det er målet for et nyt forskningsprojekt, som skal gøre livet bedre for kræftpatienter, fortæller DR Sjælland.

Onkologisk afdeling på Næstved Sygehus danner rammerne for projektet, og det er specielt strålebehandling, som skal ses efter i sømmene. For hvis strålebehandling kan gøres mere skånsom, vil det have stor betydning for patienterne.

Det fortæller Niels Henrik Holländer, ledende overlæge på onkologisk afdeling på Næstved Sygehus og projektleder på forskningsprojektet.

- Det kan give bedre og mindre bivirkningstunge behandlinger til patienterne, hvis det virker, siger han til DR Sjælland.

Flere kræftpatienter i fremtiden

Ifølge Niels Henrik Holländer vil der i fremtiden være brug for bedre kræftbehandlinger, fordi der kommer flere kræftpatienter. Tal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at der vil være 26 procent flere kræftpatienter i 2025 end i 2011, og her kan det nye forskningsprojekt i Næstved være med til at hjælpe, fortæller Niels Henrik Holländer.

- Vi bliver nødt til at finde på nye og smartere behandlingsmetoder for at følge med den stigende byrde af kræftpatienter, der vil komme i fremtiden, og det kan det her hjælpe med, siger han til DR Sjælland.

Hjælper ikke kun danske patienter

Og netop Kræftens Bekæmpelse deltager også i det store forskningsprojekt, som bliver støttet af 20 EU-millioner. De ser store perspektiver i projektet, fortæller Hans Henrik Storm, der er lægefaglig vicedirektør i Kræftens Bekæmpelse.

- Det vil selvfølgelig komme de danske kræftpatienter først til gavn, men forhåbentlig er det noget, som kan flytte kræftbehandlingen generelt i en positiv retning, siger han til DR Sjælland.

Startskuddet på det hele går i starten af november, og i første kvartal af 2016 går man i gang med at inddrage patienter i forskningen.


Nyhedsoverblik