Bassin bruges som losseplads: - Vi hiver 40 indkøbsvogne op om året

Hvert år havner indkøbsvogne, fjernsyn og affald i et regnvandsbassin i Næstved. Folk behandler det som en losseplads, siger driftsansvarlig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I et regnvandsbassin i det nordlige Næstved har der gennem længere tid ligget adskillige indkøbsvogne henkastet i vandet.

Et syn, der har fået Hernan Gonzalez til at undre sig. Han bor i byen og går ofte tur i området, hvor den lille sø ligger. Og han er ærgerlig over, at søen efterhånden er fyldt af efterladte indkøbsvogne:

quote Det er en tilsvining af naturen. Det mindste man kan gøre er at rydde op efter sig selv.

Hernan Gonzalez, folkepensionist

- Jeg tror, at der ligger omkring 16-19 indkøbsvogne i vandet lige nu. Jeg synes, det er en tilsvining af naturen. Det mindste, man kan gøre, er at rydde op efter sig selv og sætte vognene på plads, siger han.

Regnvandsbassinet, som indkøbsvognene ender i, er ejet af NK-Spildevand i Næstved.

Hos NK-Spildevand kender de problemet rigtig godt. Fire gange om året står de nemlig for at fiske vognene op af vandet – og problemet har stået på i årevis.

- Vi hiver mellem 10 og 12 vogne op hver gang. Det bliver til omkring 40 indkøbsvogne om året, siger Michael Larsen, driftsansvarlig for regnvandsbassinet.

Se på kortet hvor indkøbsvognene bliver dumpet.

Behandler bassinerne som en losseplads

Det er dog ikke kun indkøbsvogne, der bliver smidt i bassinet.

Ifølge Michael Larsen finder de med jævne mellemrum fjernsyn, flere tons jord, affald, indkøbsvogne og andet smidt i vandet i flere af deres regnvandsbassiner rundt om i Næstved.

- Det er bare en del af vores hverdag. Vi må rydde op efter borgere, der ikke gider at følge reglerne og behandler det som en losseplads, siger Michael Larsen og tilføjer:

- Vi har ikke ressourcer til at køre ud og rydde op oftere, end vi allerede gør. Vi bruger seks arbejdstimer på det hver gang.

Ifølge Michael Larsen, som er driftsansvarlig, er indkøbsvognene på billedet endt i søen i løbet af de sidste par måneder.
Ifølge Michael Larsen, som er driftsansvarlig, er indkøbsvognene på billedet endt i søen i løbet af de sidste par måneder. Foto: Privatfoto: Hernan Gonzalez

Michael Larsen oplyser også, at de sidst var ude og indsamle vogne i november. Ifølge ham er der derfor tale om vogne, der er kommet i løbet af de sidste par måneder.

Vognene bliver som regel smidt ud, efter de er taget op af vandet på grund af rust.

Åben for dialog

Michael Larsen er godt træt af, at de hos NK-Spildevand skal rydde vogne op, der ender på deres grund. Og han mener, at i hvert fald en del af ansvaret ligger et andet sted. 

På mange af vognene står der nemlig Bilka på håndtaget.

- Jeg synes ikke, at det er vores ansvar at rydde op efter Bilka og deres kunder. Vi har været ovre og snakke med Bilka i Næstved for flere år siden, men det virkede ikke som om, at det blev taget seriøst, siger han.

quote Skal vi ud i en sø og hente vogne ind, så gør vi også det.

Alida Christiansen, centerdirektør i Næstved Storcenter

Siden dengang har Næstved Storcenter overtaget indkøbsvognene fra Bilka, der ligger inde i centeret.

Mange af indkøbsvognene, der ender i søen, kommer fra Næstved Storcenter. Centerdirektør er åben overfor dialog med NK-Spildevand.
Mange af indkøbsvognene, der ender i søen, kommer fra Næstved Storcenter. Centerdirektør er åben overfor dialog med NK-Spildevand. Foto: Privatfoto: Hernan Gonzalez

Hos storcenteret oplever de ikke et større problem med vogne, der forsvinder. Det fortæller centerdirektør Alida Christiansen.

- Indimellem kommer der vogne på afveje, som vi selvfølgelig kører ud og henter, men vi har ikke større udfordringer med det, siger hun.

Læs også
Cykler, indkøbsvogne og trafikkegler - dykkere fandt opsigtsvækkende ting i Susåen ved affaldsindsamling
Læs også
Cykler, indkøbsvogne og trafikkegler - dykkere fandt opsigtsvækkende ting i Susåen ved affaldsindsamling

Næstved Storcenter er dog bekendt med, at der ligger indkøbsvogne i regnvandsbassinet, men de er endnu ikke blevet kontaktet med henblik på at finde en løsning.

- Jeg kan ikke kommentere på, hvordan det har været tidligere, men vi vil selvfølgelig gerne gå i dialog med NK-Spildevand for at finde en eventuel løsning, siger Alida Christiansen og tilføjer: 

- Skal vi ud i en sø og hente vogne ind, så gør vi også det.

Michael Larsen, driftsansvarlig for regnvandsbassinet, oplyser, at de i løbet af marts vil køre ud og hive årets første hold vogne op af regnvandsbassinet.