Baronesse retter kritik mod Næstved kommune

Baronesse Helle Reedtz-Thott kritiserer Næstved Kommune for ikke at have sikret sig alle nødvendige tilladelser i sagen om den nye ridesti i Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De seneste dage er kritikken haglet ned over Gavnø Gods.

- Det er utrolig ubehageligt at blive hængt ud i pressen for noget, som man ikke har gjort og sagt, og at folk danner sig en mening om én på et helt uberettiget og fejlagtigt grundlag, siger baronesse på Gavnø Gods Helle Reedtz-Thott.

Kritikken handler om en helt nyanlagt ridesti i Næstved. Ridestien blev indviet i lørdags, og det var meningen, ridestien skulle gå fra Rønnebæk by, gennem skovområdet ved Fruens Plantage, videre gennem Rønnebæksholm og gennem militærområdet ved Skyttemarksvej.

10 kilometer mangler

Men de sidste ti kilometer af ridestien er ikke blevet taget i brug, for det viser sig, at det ikke er lykkedes at få de nødvendige tilladelser til at føre stien videre gennem det skovområde, som hører under Gavnø Gods.

Både naturrytterne og næstved kommune har været af den opfattelse, at de havde fået tilladelse til den nye ridesti. Men Gavnø Gods har aldrig givet en tilladelse til stien.

- De har rettet henvendelse til en af vores ansatte, der er ansvarlig for landbruget. Han har vejledt dem, så godt han kunne og fortalt dem, at han mente, det var offentlig vej og har oplyst dem om, at der godt må rides på offentlig vej. Vildfarelsen er så bare, at der ikke er tale om offentlig vej, siger Helle Reedtz-Thott.

Kritik af kommune

Hun retter i stedet en skarp kritik mod Næstved kommune.

- Man kan tydeligt se på matrikelkortene, at der er tale om privat vej og fælles vej, der har aldrig været offentlig adgang, og her bør kommunen sikre sig, at tilladelsen er indhentet. Man kan ikke overlade så stort et ansvar til en privat forening, siger Helle Reedtz-Thott.

- Vi troede jo, at de nødvendige tilladelser var indhentet. Naturrytterne havde en skriftlig tilladelse fra en af godsets ledende medarbejdere, og så troede vi, alt var i orden. Hverken vi eller naturrytterne var klar over, at det ikke var godt nok, så det beklager jeg jo selvfølgelig, siger centerchef for Natur og Miljø, Hanne Stensen Christensen.

Jagtlejer har rettighederne

I følge baronnessen kan godset slet ikke give en tilladelse til ridning til området:

- Jeg synes, det er et rigtigt godt initiativ, som vi selvfølgelig støtter op om, men lige præcis på den her strækning, som det omhandler, har godset solgt alle jagtrettigheder, og det vil sige, det er en privat jagtlejer, der har ret til at færdes på området, så selv hvis vi ville, kan vi simpelthen ikke give tilladelse til en permanent ridesti i det område, fastslår Helle Reedtz-Thott.

Naturrytterne og Næstved kommune arbejder nu på at finde en alternativ rute, som, de håber, kan stå klar inden årsskiftet.