Barnets alder afgørende

Hvis du som barn er utilfreds med kommunens sagsbehandling, så skal du håbe på at have den rigtige fødselsdato. Alderen kan nemlig være afgørende for, om man bliver hørt i sin sag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Som reglerne er nu, skal man være 12 år gammel for at blive inviteret til samtale hos f.eks. Ankestyrelsen, hvis man har klaget over kommunen. Det fortæller DR Sjælland. 

Er man under 12 år, vil der i sagsbehandlingen kun blive inddraget et referat af en samtale, og det er en samtale, som kommunen, altså modparten, står for.

Det bekræfter Henrik Horster, ankechef i Ankestyrelsen.

- Kommunen har selvfølgelig notatpligt og skal spørge barnet relevant og direkte om det, man agter at foretage sig, uddyber Henrik Horster.

Men i for eksempel den aktuelle såkaldte Amy-sag fra Næstved tvivler flere på, om kommunen har levet op til det krav.

Organisationen Børns Vilkår mener, at Næstved Kommune har lyttet alt for lidt til etiopisk fødte Amy, som kommunen fjernede med magt fra hendes plejefamilie. Og plejeforældrene tvivler stærkt på, om kommunen overhovedet har ført relevante samtaler med Amy i løbet af det år, hun boede hos dem.

 - De er i hvert fald ikke holdt i et forum, hvor Amy har været med, og vi som plejeforældre har ikke været med til en samtale, siger Amys plejefar Ole Keller.

Han oplevede, at Næstved Kommunes interesse for at lytte til Amy bar præg af, at hun ifølge fødselsattesten kun var 11 år gammel. Forleden fyldte hun så 12, og dermed fik hun altså flere rettigheder. Men en fødselsdag burde ifølge Ole Keller ikke gøre så stor en forskel:

- Der er mange børn på 11, der er pressede i Danmark, og som sagtens kan forklare, hvad de gerne vil.

- I den her situation var Amy udmærket klar over, hvad hun havde lyst til, og hvad hun ville fremføre som argumenter. Der blev bare ikke hørt på det, siger Ole Keller.

Plejeforældrene peger på, at aldersgrænsen er særligt urimelig i Amys tilfælde. Man regner nemlig med, at de oplysninger, der i sin tid kom fra Etiopien om hendes alder, er forkerte. Hendes biologiske alder menes at være omkring de 14 år.

DR Sjælland ville gerne have spurgt Næstved Kommune om, hvordan samtalerne med Amy har foregået. Men det har ikke været muligt at få en kommentar fra kommunen.

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik