¨

Asylansøgere: Lejrchefs exit skaber tryghed

Flere asylansøgere i lejren i Næstved giver udtryk for, at de er blevet mere trygge, efter lejrchefen er blevet fritstillet.

Parisa Mousavi har opholdt sig i asyllejren i Næstved i et halvt år. Et ophold som har båret præg af hendes frygt for lejrchefen.

- Jeg rystede af skræk, hver gang jeg hørte hans stemme. Hver gang frygtede jeg, at der var ballade under opsejling, siger Parisa Mousavi, som kommer fra Iran og har boet i lejren i et halvt år.

Hun er lettet over, at lejrchefen nu er blevet fritstillet og ikke længere har sin daglige gang i lejren.

- De sidste dag, hvor han ikke har været her, har jeg følt mig mere tryg. Jeg kan også se på de andre beboere, at de er mindre sure og ikke er ude på ballade, siger hun.

Trusler og fysisk magt

Flere af beboerne fortæller, at lejrchefen gennem længere tid har udsat dem for voldsom fysisk magt, kollektiv afstraffelse og trusler om at skade deres asylsag.

- Hvis man kom bare fem minutter for sent i skole, truede han med, at han ville sende én tilbage til Sandholm til skade for ens asylsag, og det gjorde, at folk blev bange for ham, siger Ali, som kommer fra Iran og har boet i lejren i tre måneder.

Som vi lørdag kunne fortælle her på TV ØST er lejrchefen blevet fritstillet. Det sker blandt andet som en reaktion på en video, som en af beboerne har filmet med sin mobiltelefon. På videoen ser man en asylansøger blive lagt i benlås og få trykket ansigtet mod jorden af tre mænd heriblandt lejrchefen.

Politikere kræver svar fra ministeren

Sagen har vakt stor opsigt blandt andet på Christiansborg, hvor både Socialdemokraterne og Enhedslisten nu kræver svar fra ministeren.

- Det er på tide, han bliver fyret, men der skulle have været sket noget lang tid før. Inger Støjberg har jo også være på besøg i lejren og sige, at den tilsyneladende var en velfungerende lejr, det er der jo rigtigt meget, der tydeligt viser nu, at det har det ikke været med en lejrleder, der har brugt den her slags vold over for beboerne, siger Eva Flyvholm fra Enhedslisten.

I teltlejren er der delte meninger om lejrchefens opførelse. Nogle mener ledelsesstilen var fuldstændig uacceptabelt, mens andre mener, den var nødvendig for at opretholde ro og orden i lejren.

- Jeg føler mig ikke længere sikker, for jeg tror, vi vil opleve flere slåskampe og andre dårlige ting, nu hvor han ikke længere er i lejren, siger Alikayhan Taizi, som kommer fra Afghanistan.

Men Parisa Mousavi er glad og lettet, hun håber nu på bedre tider i lejren

- Jeg har det bedre nu, og jeg håber, der kommer en bedre lejrchef, siger hun.

Langeland kommune, som driver lejren i Næstved, er nu i gang med at finde en, som skal overtage posten som lejrchef.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App