Det var et bevægende øjeblik for Kristoffer Ringsing, da hans navn lørdag blev råbt op, og det stod klart, at han var blevet kåret til Årets Kok 2019.
- Jeg kneb en lille tåre, fordi det er så fantastisk. Vi har lagt så meget tid i det, og vi har givet den her konkurrence så meget kærlighed og energi, så det var fantastisk, at det lykkedes, siger kokken, der til daglig arbejder som køkkenchef på Restaurant B-Spis i Næstved.
Kristoffer Ringsing deltog i konkurrencen sammen med sin assistent Jacob Jayson Nyborg fra Restaurant Næs ved Kalundborg. Ligesom de andre deltagere skulle de kreere en menu bestående af forret, hovedret og dessert ud fra en råvarekasse. Først dagen før konkurrencen fik de at vide, hvad der var i kassen.
- Der var noget torsk og noget østers og rødbede, kalvehøjreb, brisler og æbler til dessert. Så oplægget var rigtig fint for os. Vi skulle bare lave noget mad, der smagte godt, og vise en masse teknikker. Og det lykkedes rigtig godt på de seks timer og 25 minutter, vi havde til rådighed.
Artiklen fortsætter under videoen...
Har stor personlig betydning
Op til konkurrencen har de to kokke trænet hårdt frem med danmarksmesterskaberne, og da de var færdige med at kokkerere i Messecenter Herning i går, hvor konkurrencen blev afholdt, havde Kristoffer Ringsing og Jacob Jayson Nyborg på fornemmelsen, at det var gået godt.
- Vi har lavet mange tidstræninger op til det her, og da vi var færdige og så hinanden i øjnene, følte vi, at det var det bedste mad, vi havde lavet indtil videre. Så der tænkte vi, at det måtte kunne række til et eller andet, siger Kristoffer Ringsing.
Artiklen fortsætter under billedet...
Og det betyder enormt meget for den 25-årige kok, at han kan tage prisen som Årets Kok med hjem til Næstved.
- Det betyder meget personligt for mig. Siden jeg begyndte i kokkelære, har jeg været ude at se den her konkurrence mange gange, og jeg har stået og set op på scenen og tænkt, at der ville jeg gerne være, fortæller han.
Det er et eksempel på, at jeg vitterligt brænder for det, jeg laver, og at jeg elsker det her fag, jeg er i. Det betyder meget for mi
- Det er et eksempel på, at jeg vitterligt brænder for det, jeg laver, og at jeg elsker det her fag, jeg er i. Det betyder meget for mig. Det er noget, jeg altid har drømt om, men næsten aldrig har turdet håbe på, så det er så forløsende.
Mere tid til familien
Nu skal den unge kok så bruge lidt tid på at fokusere lidt mere på familien.
- I aften (lørdag, red.) skal jeg bare ud med min familie og have noget at spise. Vi skal være lidt sammen, for dem har jeg ikke rigtig været der for i de her to måneder. Der skal ikke ske noget vildt og voldsomt. Jeg skal bare være sammen med dem, siger Kristoffer Ringsing.
Han blev udlært som kok i 2014. Sidste år blev han nummer tre i konkurrencen, og i år var han på forhånd udråbt som favorit. Med guldmedaljen følger en præmiecheck på 40.000 kroner.
Årets vindermenu fra Kristoffer Ringsing:
Forret:
Porcheret torsk med østers på fennikel og porrekompot
Glaseret rødbede med frisk peberrod og dild
Vinaigrette med æble, persille og dild
Pakke med røget torskerognscreme
Glaseret selleri med røget torskerogn, æble puré og ristede nødder
Hovedret:
Kalvehøjreb stegt på ben
Glaseret soufflé fars med svampe
Stegte løg fyldt med løgkompot og sprød kartoffel
Ragout med brisler, løg og svampe
Glaseret jordskok med citrontimian
Syrlig kartoffelkompot med persille og creme fraiche
Dessert:
Glaseret pandekage fylde med æblekompot tilsmagt med æblevin
Flødeparfait smagt til med citrus
Karamelmousse, æblesorbet, æbleterrin, citron creme
Ristede nødder, marengs og bagt æble puré