Anklager går efter flere års fængsel og udvisning for svindel med lønkompensation

En direktør og ejer af flere virksomheder med adresse i Haslev sad onsdag på anklagebænken ved Retten i Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hun er tiltalt for at have søgt uberettiget lønkompensation for over en halv million kroner i forbindelse med coronapandemien ad flere omgange med tre forskellige virksomheder.

Der er rejst tre anklagepunkter mod den 42-årige kvinde – et for hver af de virksomheder, hun er tiltalt for at have svindlet med.

På grund af et navneforbud i sagen er det ikke muligt at beskrive, hvilke virksomheder det drejer sig om.

Kvinden nægter sig skyldig.

Den 42-årige kvinde er tiltalt for at have søgt lønkompensation til sig selv og tre medarbejdere i sine firmaer i forskellige perioder fra foråret til sommeren 2020. Den ene af de personer, der er søgt lønkompensation til, er kvindens egen samlever, der ligesom hende selv står anført som ejer af to af virksomhederne. Den tredje virksomhed ejer kvinden selv.

Hun er blandt andet tiltalt for at have søgt lønkompensation til sig selv, selvom hun er direktør og ejer af virksomheden, og derfor ikke kan være ansat som lønmodtager af sig selv.

Havde søgt "lidt i blinde"

I retten forklarede den tiltalte selv, at hun ikke havde forsøgt at snyde, da hun ansøgte om lønkompensation.

Ingen af de personer, der var tilknyttet firmaerne, havde dog formelle kontrakter før februar 2020. Og kontrakterne blev tilsyneladende først udfærdiget efter den første ansøgning om lønkompensation.

Kvinden forklarede det med, at der lige for alvor var ved at komme gang i firmaerne, da coronakrisen indtraf. For eksempel havde flere investorer meldt sig på banen, ligesom der i første omgang blev indgået en aftale med en distributør.

Derfor havde hun en forventning om, at der nu ville blive mulighed for at udbetale løn til de involverede personer, der indtil da havde arbejdet uden løn.

På den baggrund søgte hun altså om at få lønkompensation, da hun mente, vilkårene for det var opfyldt.

Hun erkendte dog også selv, at hun havde søgt "lidt i blinde" og blot tænkt, at ansøgningerne enten ville blive godkendt eller afvist. Samtidig havde hun måske misforstået reglerne og både søgt om lønkompensation til medarbejderne og kompensation for tabt indtægt i sin ene virksomhed.

Der blev da rent faktisk også udbetalt kompensation til én af medarbejderne, efter den tiltalte havde sendt den første ansøgning afsted. Virksomheden fik omkring 80.000 kroner, hvoraf nogle af dem blev sat ind på den pågældende medarbejders konto. Resten blev brugt til at betale nogle af virksomhedernes udgifter.

Risikerer flere års fængsel

Anklageren går efter en straf på flere års fængsel og udvisning af landet, eftersom kvinden ikke er dansk statsborger. Samtidig er der et krav om, at kvinden betaler den udbetalte kompensation tilbage.

Hans påstand er, at der er tale om svindel af særlig grov karakter, blandt andet fordi det handler om et beløb på omkring en halv million kroner.

Samtidig er der i forbindelse med coronakrisen trådt en paragraf i kraft, der gør det muligt for domstolene at give personer op til firdobbelt straf, hvis de specifikt udnytter covid-19-udbruddet til at begå tyveri, indbrud eller bedrageri.

Den tiltalte har siddet varetægtsfængslet siden 16. oktober - altså i over tre måneder. Den tid vil blive fratrukket en eventuel fængselsstraf.

Der falder dom i sagen i morgen torsdag den 4. februar.

Video: Hør om sagens første retsdag her