Anklager går efter fire måneders fængsel til Paludan

Udover en ubetinget fængselsstraf bør han ikke kunne drive advokatvirksomhed ved straffesager, mener anklageren i sagen

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Der er tale om en ubehagelig situation i Sorø. Jeg kan godt forstå, at Paludan ville væk, men han kunne være blevet siddende i bilen og have kontaktet politiet i stedet for at gasse op og skabe en farlig situation.

Sådan sagde specialanklager Susanne Bluhm under sin procedure i sagen mod advokat og partileder for Stram Kurs, Rasmus Paludan.

quote Jeg kan godt forstå, at Paludan ville væk, men han kunne være blevet siddende i bilen og have kontaktet politiet i stedet

Susanne Bluhm, specialanklager

Sagen mod den kontroversielle partileder behandles igennem tre dage ved Retten i Næstved. Onsdag skulle en række vidner afgive forklaring, ligesom både anklager og forsvarer procederede i sagen.

Flere af de vidner, der var indkaldt, fortalte om en episode i Sorø i januar 2019. Her er Rasmus Paludan tiltalt for at have udsat andres liv og førlighed for fare ved at køre med en ung mand liggende på kølerhjelmen af sin sorte Audi.

Under sagen har anklager Susanne Bluhm fremvist tre videoer af situationen, optaget dels af Paludan selv og dels af to unge, der var til stede ved optrinnet.

Ville ”klappe ham en”

Situationen i Sorø opstod, da Rasmus Paludan efter eget udsagn var i byen i et privat ærinde. Han ville se kirken og de gamle bygninger, og han livestreamede også sit besøg i byen på Facebook. Netop opslaget på Facebook fik flere af byens unge til at søge mod Akademipladsen, hvor Paludan opholdt sig.

Paludan har selv forklaret, at han talte med et par unge piger, og at de havde en god og ordentlig dialog. Flere unge mennesker kom til, og på et tidspunkt begyndte politikeren med de kontroversielle holdninger at føle sig utryg. Derfor satte han sig ind i sin bil for at køre væk.

På videoerne kan man se og høre, at der faktisk opstår en situation, der for Paludan kan opleves som ubehagelig. Ifølge et af dagens vidner, den unge mand, der endte med at få en tur på politikerens kølerhjelm, rullede Paludan vinduet et par centimeter ned, da han sad i bilen og sagde ”din mor” til ham. Manden forklarede i retten i dag, at han oplevede dette som voldsomt provokerende, selvom han ikke selv kunne forklare, hvad det betyder.

Alligevel blev han så vred på Paludan, at han råbte til ham at han skulle komme ud af bilen, så han kunne ”klappe ham en”.

VIDEO: Formanden for Stram Kurs har blandt andet ved demonstrationer forbrudt sig mod flere forhold i straffeloven, mener anklagemyndigheden. Manden selv kræver frifindelse, lød det tirsdag, da sagen gik i gang. 

 

Jeg var pissebange

Efter at den unge mand råbte til Paludan, at han skulle komme ud, stillede han sig foran bilen. Paludan slap koblingen, og bilen begyndte at rulle. Man kan på videoen se, at han først løber nogle skridt bagud og derefter selv hopper op på kølerhjelmen. Herefter gasser Paludan op og kører 50-100 meter, før han bremser, og manden kan hoppe af.

- Det var jo mig, der var i fare. Jeg var pissebange og frygtede for mit liv. Jeg ville bare gerne væk, har Paludan selv forklaret om episoden.

quote Det er problematisk, hvis jeg bliver dømt, fordi man ikke kan lide mine politiske holdninger

Rasmus Paludan

Da den unge mand, der lå på kølerhjelmen, selv skulle afgive forklaring, var det med rolig og afdæmpet stemme. Han forklarede, at han ikke selv anmeldte episoden til politiet, og at han ikke var kommet til skade. Han sad ganske få meter fra Paludan, der så nysgerrigt på ham.

Han mente nu ikke, at der var nogen, der havde optrådt truende, eller at der havde været grund til at politikeren havde følt sig utryg.

- Du har lige tilbudt at klappe ham en. Tænkte du så, at han gerne ville væk, spurgte Paludans forsvarer, Jens Hedegaard, efter at han havde afspillet videoen fra episoden i retten.

- Det ved jeg ikke, sagde den unge mand med spag stemme.

- Hvad tænker du, når du ser det i dag?

- Jeg tænker ikke så meget.

- Tænker du, at situationen, som du selv skabte, ser truende ud?

- Ikke rigtigt, sagde han.

Vidne forstod utrygheden

Et andet vidne var dog ikke enig. Den unge pige af anden etnisk herkomst end dansk havde talt med Paludan inden episoden. Hun kunne godt forstå, at Paludan følte sig utryg.

- De opførte sig lidt truende. Jeg kan godt forstå, at han ville væk, sagde pigen, mens hun rykkede sig uroligt rundt på stolen, synligt utilpas i den uvante situation.

En bilinspektør har forklaret, at Paludan nok har kørt omkring 17 kilometer i timen med den unge mand liggende på bilen, og at der efter hans vurdering var tale om en farlig situation.

Anklageren mener, at Paludan skulle have holdt stille og ringet til politiet, der i forvejen var meget opmærksomme på ham. I stedet kørte han frem, og derfor mener hun, at han skal straffes.

Kriminelle samfundstabere

Episoden i Sorø er et ud af 14 forhold i anklageskriftet, der også omhandler overtrædelse af færdselsloven, databeskyttelsesloven og overtrædelse af paragraf 266b - i daglig tale racismeparagraffen - der drejer sig om nedværdigelse og forhånelse på grund af race, hudfarve, eller etnisk oprindelse, tro eller seksuel orientering.

quote De opførte sig lidt truende. Jeg kan godt forstå, at han ville væk

Vidne i retten

Paludan har nemlig udtalt sig forhånende og nedværdigende om muslimer, mener anklageren. Forsvareren mener dog ikke at Paludan udtaler sig om ”muslimer” som en gruppe, men at det omhandler ”visse muslimer”, der kan være problematiske i et dansk samfund, ligesom Paludan også har sagt, at ”kriminelle samfundstabere” også kan omhandle etniske danskere, og at udsagnet ikke, som anklageren påstår, er møntet på muslimer.

Dertil kommer et forhold, der omhandler æreskrænkelse af en somalisk kvinde. Kvinden stoppede op ved en Paludan-demonstration ved Dronning Louises Bro i København, som hun tilfældigt passerede. Paludan pegede på hende og sagde:

- Jeg har bemærket hende på Istedgade. Hun stiller sig til rådighed for kunder.

Paludan har selv forklaret, at han troede, han genkendte kvinden fra Istedgade, hvor han havde været for at undersøge, om han kunne få nogle hairextensions eller en paryk, fordi han er ved at blive tyndhåret, hvilket han er ked af.

Propagandavirksomhed er skærpende

Anklageren mener dog ikke, at den forklaring er rigtig. Det er ikke den association, man får om en kvinde, der sælger ydelser eller stiller sig til rådighed for kunder på Istedgade. Der tænker man på prostitution, siger anklageren og mener dermed, at Paludan forsøgte at håne den somaliske kvinde, der også selv har forklaret, at hun blev meget rystet og chokeret over optrinnet.

Og det blev ikke bedre af, at Paludan, da han så hendes forvirring, sagde:

- Ja, dig. Jeg taler ikke neger, nu skal jeg sige det på neger, bubububu.

Paludan tiltalt for 14 forhold

Anklageren mener desuden, at der i flere af forholdene er tale om propagandavirksomhed, fordi de videoer, der danner baggrund for flere af forholdene, og som ifølge anklageskriftet indeholder forhånende og nedværdigende tale, er lagt ud på Youtube og Facebook.

Propagandavirksomhed er en skærpende omstændighed i forhold til paragraf 266b.

En dom kan få store konsekvenser

Forsvareren påpeger derimod, at Paludan ikke selv er ansvarlig for, hvad der lægges ud på Youtube og Facebook.

- Partilederen siger, som han gør, men det er ikke hans ansvar, hvad der lægges ud, når det ikke er ham, der gør det, sagde Jens Hedegaard, der understregede, at Paludan efter hans opfattelse bør frikendes i alle forhold. Hvis domsmandsretten alligevel vælger at dømme ham, så bør det være en betinget dom, sagde forsvareren onsdag.

Sagen kan komme til at få store konsekvenser for Rasmus Paludan, hvis han dømmes, som anklageren ønsker. Under sin procedure påstod hun fire måneders ubetinget fængsel, ubetinget frakendelse af kørekortet i et år og en færdselsbøde på 8.500 kr. Dertil kommer, at hvis Paludan bliver kendt skyldig i samtlige forhold, mener anklageren, at han bør frakendes retten til at agere som advokat i straffesager og i sager om fri proces indtil videre.

Hun mener, at han i så fald vil være uværdig til den agtelse og den tillid, der kræves for at udføre advokatvirksomhed.

Tog selv ordet til sidst

Til allersidst tog Paludan selv ordet.

- Hvis vi ser bort fra færdselsforholdene, så er de andre forhold noget, jeg har gjort i mit arbejde som formand som et politisk parti. Jeg fik 63.000 stemmer ved sidste valg. Mange skriver til mig, at jeg siger det, som de ikke tør at sige.

- Det er problematisk, hvis jeg bliver dømt, fordi man ikke kan lide mine politiske holdninger. Det vil være dårligt for demokratiet, sagde Rasmus Paludan og sluttede:

- Jeg vil være virkelig ked af at blive dømt. Men den 5. juni stod der en mand med en kniv tre meter fra mig. Han ville slå mig ihjel. Det er trods alt værre. Jeg kan fortælle, at vi i partiledelsen i mit parti har vurderet, at vi fremover vil demonstrere mindre. Ikke på grund af sagen her, men fordi det trods alt er vigtigere, at jeg ikke bliver slået ihjel.

Der afsiges dom i sagen torsdag.