Ankesag: Bandidosmedlemmer tiltalt for drabsforsøg mod hashhandler

25-årig hashhandler i Næstved blev skudt i sin seng og var i livsfare. I dag starter ankesagen i Østre Landsret mod to tiltalte med tilknytning til Bandidos

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det her er så kompliceret jura, at der er mange, der ikke forstår det. Men man kan altså ikke blive både frikendt og dømt skyldig i den samme sag, men det er lige det, der er sket her. 

Sådan sagde advokat Jesper Storm Thygesen, da ankesagen mod to medlemmer af rockergruppen Bandidos begyndte i Østre Landsret i dag. Han er forsvarer for den ene af de tiltalte, en 36-årig ekspræsident for Bandidos i Næstved, der ifølge anklageskriftet var ham, der bad en såkaldt “hangaround” i rockergruppen om at skyde den dengang 25-årige hashhandler. 

Forkert anklageskrift kan få betydning

Da sagen begyndte sidste år i byretten i Næstved, stod det hurtigt klart, at anklageskriftet i forhold til ekspræsidenten var udformet forkert. I anklageskriftet så det ud som om, at den tiltalte selv havde været med oppe i hashhandlerens lejlighed under skyderiet. Det var alle, også anklagemyndigheden, enige i ikke var tilfældet. 

quote Det her er så kompliceret jura, at der er mange, der ikke forstår det. Men man kan altså ikke blive både frikendt og dømt skyldig i den samme sag, men det er lige det, der er sket her

Jesper Storm Thygesen, forsvarsadvokat

Derfor blev den del af sagen afvist og blev efterfølgende behandlet særskilt ved Retten i Næstved, der idømte den 36-årige mand 11 år og seks måneders fængsel for den del af sagen. I forvejen var den 36-årige blevet idømt to år og seks måneder primært for salg af 75 kilo hash, så i alt har sagen kostet ham 14 år i fængsel.

Men ifølge forsvarer Jesper Storm Thygesen burde Retten i Næstved allerede dengang have frikendt den tiltalte. Forsvareren mener derfor slet ikke, at hans klient kan dømmes for forholdet om drabsforsøg i sagen. De specifikke juridiske spidsfindigheder er blot en af de mange ting, Østre Landsret skal tage stilling til. 

Han var ikke nogen sød fyr
Det, der står klart, er, at hashhandleren den 13. november 2017 om natten blev ramt af seks skud i sin lejlighed i Næstved. 

Ved mandagens retsmøde i Østre Landsret afspillede anklageren optagelser fra Alarmcentralen, hvor man kunne høre to naboer i opgangen ringe for at anmelde skyderiet. På det ene opkald kan man høre en mand, der jamrer i baggrunden.

Da hashhandleren selv afgav forklaring i byretten i Næstved, fortalte han, at han var overbevist om, at han skulle skydes, fordi han solgte hash for den rivaliserende bande Satudarah. Begge grupperinger havde ønske om at sidde på hashmarkedet i Næstved, og hashhandleren kunne i byretten fortælle, hvordan han flere gange var blevet opsøgt af ekspræsidenten.

- Han dukkede op flere gange og råbte ad mig, om jeg havde en tilladelse til at sælge hash. Både ved vandtårnet og i Rådmandshaven. Han var ikke nogen sød fyr at møde, det er der ingen tvivl om, siger den 25-årige, der kræver erstatning for drabsforsøget.  

Blev ramt seks gange af skud
Mandag er første dag i ankesagen mod den tidligere præsident og den lidt yngre mand, der er et såkaldt “prospect” i rockerklubben.

Begge mænd nægter sig skyldige i den del, der omhandler skyderiet og afviser at have haft noget som helst med drabsforsøget at gøre.

Anklagemyndigheden mener, at prøvemedlemmet fra Bandidos sammen med en ukendt gerningsmand skød den 25-årige. Skuddene faldt om natten i den 25-åriges lejlighed. Han blev ramt 6 gange i mave, arme og ben. 

quote Han dukkede op flere gange og råbte ad mig, om jeg havde en tilladelse til at sælge hash. Både ved vandtårnet og i Rådmandshaven. Han var ikke nogen sød fyr at møde

25-årig mand, der blev udsat for drabsforsøg

Om selve skudepisoden har den 25-årige i byretten forklaret, at han den 13. november 2017 sov i sit soveværelse i lejligheden på Østre Ringvej. Han blev vækket af sin kammerat, der bemærkede, at det bankede hårdt på døren.

Efterfølgende blev døren sparket ind. Den 25-åriges hund gøede, og da to gerningsmænd kom ind i soveværelset, skød de først hunden, og derefter skød de mod den 25-årige. 

Vidner udeblev fra sagen
Da sagen kørte ved byretten var der adskillige vidner, der udeblev fra at vide. Et vidne var endda gået under jorden og havde meddelt politiet, at han ikke havde i sinde at dukke op.

De, der kom, havde ikke meget lyst til at fortælle, hvad de vidste, og især havde de ikke lyst til at pege på de tiltalte som gerningsmænd.

Tydeligst var det, da kammeraten, der havde været til stede i værelset under skudepisoden, skulle afgive forklaring. Han fastholdt, at han ikke kunne fortælle, hvem det var, der kom ind i rummet og skød.

quote Jeg lå og så ned gulvet, for ikke at komme til at se noget, jeg ikke havde lyst til at se

Vidne i retten

- Jeg lå og så ned gulvet, for ikke at komme til at se noget, jeg ikke havde lyst til at se, sagde han.

Han fik en vest
Da sagen kørte ved byretten i Næstved vidnede ligeledes en kvindelig hashhandler fra Næstved. Hun udpegede det tiltalte prøvemedlem som manden bag skyderiet mod den 25-årige forurettede. 

Dengang forklarede vidnet, at hun havde talt med den tiltalte få dage efter skyderiet i november 2017. Her havde den tiltalte stolt fortalt, at han havde fået tildelt en vest af Bandidos.

“Han smilede over hele hovedet, da jeg spurgte, om han havde skudt x”, fortalte vidnet, ligesom et andet vidne har forklaret, at den samme mand havde pralet af sin dåd med ordene “er du sindssyg, han kunne danse tango i sengen”, ligesom han havde fortalt, at han var blevet forfremmet i rockerklubben fra "hangaround" til "prospect".

Sagen fortsætter i Østre Landsret tirsdag. Der forventes dom d. 28 februar.