Alarm afblæst: Frygtet hundeorm ikke fundet i Karrebæksminde

En borger advarer på Facebook om hjertelungeorm hos hunde i Karrebæksminde. Ormen er dog ikke fundet i byen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Advarsel og bøn. 

Sådan indleder Camilla Jay et opslag på Facebook-gruppen "Karresbæksminde 4736". 

Varslen går ud til dem, der lufter hunde i Karrebæksminde og på Enø. Men det er altså ikke et pludseligt udbrud, som brugeren frygter.

For hjertelungeorm er almindelige i Danmark. Dyrlæger ser ofte ormene hos unge hunde, men hunde i alle aldre kan blive inficeret. Symptomerne kan veksle mellem milde og andre gange meget alvorlige, der kan ende med, at ens hund mister livet.

De mest almindelige tegn på hjertelungeorm er hoste, træthed, pusten og anden vejrtrækningsbesvær. Andre tegn kan være nedsat appetit, opkast og nysen.

- Ved de symptomer vil vi dyrlæger være på vagt. Men andre gange kan der slet ikke være nogen symptomer, så ved den mindste mistanke bør man søge dyrlæge, siger Marianne Jochumsen, dyrlæge ved Næstved Dyrehospital, Evidensia, til TV ØST.

- For det er en lumsk sygdom, tilføjer hun.

Dyrehospital oplever jævnligt hunde med hjertelungeorm

Ormene opholder sig i hjertet, hvor de udskiller æg, der kommer med blodet over i lungerne. Her udvikler de sig til mikroskopiske larver, der giver irritation i lungevævet. Lungeorme opholder sig dog kun i lungerne, ikke i hjertet. Hjerteormen kan godt komme over i hjertet.

Det er snegle, som optager ormelarverne fra afføringen og bagefter kan give dem videre til hunde, når de snuser sig gennem skovbunden. Smitten bliver på den måde spredt til andre hunde, der spiser en smittet snegl.

Hos Evidensia oplever man jævnligt, at få hunde ind med hjertelungeorm. Marianne Jochumsen har dog ikke noget konkret talt på, hvor mange hunde de har haft inde med ormen.

 
 

Rettelse kl 12.30 den 16. marts: I første udgave af artiklen skrev vi, at hjertelungeormen nu var kommet til Karrebæksminde, og det var fundet fem steder i byen. Men det er ikke tilfældet.