Advokater fyret efter svindelnummer i svindelsag

3 advokater er blevet fyret af Østre Landsret. De har ifølge retten betalt deres klienter for retten til at forsvare dem i en stor svindelsag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I en omfattende sag om økonomisk kriminalitet, der siden marts har kørt ved Østre Landsret, er tre forsvarere tirsdag blevet erklæret inhabile og taget af sagen.
 
Det oplyser Østre Landsret i en pressemeddelelse.
 
Landsretten behandler for tiden den såkaldt Abaris-sag om bedragerier, hvor købere af pantebreve er påført store tab.
 
I byretten i Næstved blev mændene i februar 2013 idømt fængsel fra to til fem år, men dommen blev anket til landsretten, hvor syv mænd siden 7. marts har siddet tiltalt.
 
Men nu viser det sig, at to af mændenes beskikkede forsvarere betalte penge under bordet for at få jobbet som offentligt betalte forsvarere.
 
Det skete ved, at de betalte en del af deres salærer til et firma, der tilhører en advokat, der dels er offer, dels vidne i sagen.
 
Ifølge Østre Landsret foreligger der en skriftlig aftale om svindelnummeret. Den er underskrevet af vidnet samt af en kompagnon til den ene af de to forsvarere.
 
Landsretten finder det ikke "sandsynligt eller troværdigt, at kompagnonen indgik aftalen uden forudgående drøftelse med eller efterfølgende orientering af de to advokater".
 
En tredje advokat, der har været beskikket som reserveforsvarer for alle de syv tiltalte i den omfattende sag, har oplyst, at én af de tiltalte igen og igen har krævet af få udbetalt en del af hans salær.
 
I august gav han efter for presset og udbetalte 25.000 kroner til den tiltalte for at få fred. Også han er nu fjernet fra sagen.
 
Bortvisningen af advokaterne fra sagen betyder, at to af de tiltalte skal finde nye forsvarere.
 
Alligevel håber landsretten, at sagen som planlagt kan gøres færdig til marts, dels ved, at kun en del af bevisførelsen skal gentages, dels fordi der var afsat flere dage til sagen, end det har vist sig, at man har brug for.
 
Det har tidligere været fremme, at politiet har sigtet vidnet i sagen, for indirekte at ville påvirke sagen ved at tilbyde et andet vidne penge for at lyve.
 
Samtidig oplyste politiet til Jyllands-Posten, at man havde oplysninger om, at han havde forsøgt at få forsvarerne fra sagen i byretten til at betale for også at få lov til at føre sagen i landsretten. Prisen skulle angiveligt være mellem 20 og 30 procent af deres salærer.
 
Da forsvarerne nægtede blev de fyret af deres klienter.
 
/ritzau/


Nyhedsoverblik