Advarer mod tidligt køb af fyrværkeri: - Det er nu vi ser fyrværkeriskaderne

Der er endnu knap to uger til man må skyde med raketter og batterier, men salget er startet - og det frygter man for på sygehusene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvom der endnu er næsten 14 dage til, at det er lovligt at skyde med nytårsfyrværkeri, så åbnede forretningerne tirsdag for salg af både raketter, bomberør og batterier.

Men på landets skadestuer viser erfaringerne også, at det tidlige salg afstedkommer en stigning i antallet af fyrværkeriskader særligt blandt børn og unge. Det fortæller ledende oversygeplejerske på akutmodtagelse og skadestue ved Slagelse Sygehus, Christian Jørgensen til TV2 ØST.

- Styr kådheden. Lad krudt og kugler være pakket ned ind til den 27. og så hold jer for guds skyld fra ulovligt fyrværkeri. Det er i bund og grund det, der dukker op de her dage – det er netop skader, der er forvoldt, når man anvender ulovligt fyrværkeri. Det er det, der er rigtig farligt også nu.

Opbevarer krudtet for kunderne

En af dem, der i dag har åbnet for salget af nytårsfyrværkeri er Brian Poulsen, direktør i Pyro Tec i Glumsø. Det gør han blandt andet på grund af den aktuelle corona-situation.

- Vi åbner nu af hensyn til corona, så folk har mulighed for at komme og handle her før jul, forklarer han og tilføjer:

- Og hvis de kommer og handler før jul, så opbevarer vi også fyrværkeriet for dem til efter jul, hvis de har behov for det.

Og det kan således være en meget god idé, ifølge Christian Jørgensen fra Slagelse Sygehus:

- Erfaringer viser, at der er nogle som ikke kan lade fyrværkeriet ligge, og det er rigtig ærgerligt, for der sker det, at nogle kommer til skade og nogle rigtig slemt til skade – det er snitsår, forbrændinger og når det går rigtigt galt afrevne lemmer.

Roligt salg første dag

Netop i år forudser Dansk Erhverv en stigning i salget af krudt i år på omkring 13 procent.

Men hos Brian Poulsen hos Pyro Tec i Glumsø, er det i år, som det plejer, gået stille for sig på førstedagen for salg af fyrværkeri. Og den garvede fyrværker ser da også med let skepsis på dette års salgsprognoser:

- Det vil da glæde mig, hvis de får ret, men ellers forventer vi nogenlunde det samme som de foregående år. Nu har vi ligget her siden 1966, så vi har nogen års erfaring i det, siger Brian Poulsen.

Vi åbner nu af hensyn til corona, så folk har mulighed for at komme at handle her før jul, og hvis de kommer og handler før jul, så opbevarer vi også fyrværkeriet for dem til efter jul, hvis de har behov for det, fortæller Brian Poulsen, direktør i Pyro Tec i Glumsø, som åbnede for salg af fyrværkeri tirsdag.
Vi åbner nu af hensyn til corona, så folk har mulighed for at komme at handle her før jul, og hvis de kommer og handler før jul, så opbevarer vi også fyrværkeriet for dem til efter jul, hvis de har behov for det, fortæller Brian Poulsen, direktør i Pyro Tec i Glumsø, som åbnede for salg af fyrværkeri tirsdag. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Og erfaringen siger også, at det store rykind af kunder først kommer senere.

- Vi får rigtig travlt efter jul. Sådan er det normalt. De sidste tre dage er der tryk på.

Ifølge Dansk Erhvervs prognose kommer danskerne til at spendere for cirka 450 millioner kroner på fyrværkeri.