¨

500 borgere mødt op til stormøde - renovering af bro skaber frustration

Græshoppebroen er slidt og skal renoveres. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

Hundredevis af borgere tog til møde om næste års renovering af Græshoppebroen på Enø. Perioden for renoveringsarbejdet kritiseres.

Broen Græshoppebroen, der forbinder Enø ved Næstved med resten af Sjælland, skal til september næste år igennem en større renovering, hvor blandt andet brobelæningen og bolte bliver udskiftet.

Renoveringen får konsekvenser for beboere, forretningsdrivende og turister, da det ikke vil være muligt at køre til og fra Enø i bil. I stedet er trafikken henvist til en lille gangbro på siden af broen. 

Det besluttede Næstved Kommune i forbindelse med offentliggørelsen af renoveringsarbejdet. 

Beslutningen skaber bekymring og frustration, og over 500 borgere var onsdag mødt op til et stormøde arrangeret af Næstved Kommune, hvor også politiet, hjemmeplejen og brandvæsenet deltog. 

Tidligere planer om at opstille en midlertidig militærbro ved kanalen kan ikke lade sig gøre uden at bruge mange millioner på forberedelsesarbejder, og samtidig vil et mål af broen gøre tidsplanen sårbar. Derfor har Næstved Kommune valgt at droppe planerne om en midlertidig bro og i stedet ruste øen til at kunne klare sig i de fire uger, som renoveringen varer.

Blandt andet er det planen, at der skal opstilles en parkeringsplads, hvor der skal stå biler klar til brug for politi, brandvæsen, ambulanceredning og andre offentlige myndigheder.

Det ligner en spareøvelse

Klaus Nielsen, ejer af Enø Bageri

Renoveringen vil ligge mellem den 7. september og den 4. oktober og er fra kommunens side valgt med omhu, så den ikke rammer perioder med mange turister i området. 

Bager lukker

Perioden bliver kritiseret af øens erhvervsdrivende. 

Bagermester Klaus Nielsen er tvunget til helt at lukke sit bageri og sende sine ansatte på tvungen ferie. 

- Vi kan simpelthen ikke leve op til myndighedernes krav om fødevaresikkerhed, hvis ikke vi lukker. Det giver ikke mening at lukke broen i september, man bør kunne vente til oktober eller november. Det ligner en spareøvelse, siger han.   

Kirsten Jensen bor på Enø og er mødt op til mødet. Hun bekykmrer sig mest om netop de tryghedsskabende ting som politiet og brandvæsenet, men tager den kommende brolukning med ro.

- Man må planlægge sig ud af at komme over broen, hvis man skal det, siger hun.

Perioden kan blive ændret

Når september er valgt, skyldes det, at det er den måned, hvor der er færrest risici i forhold til at få et godt resultat. 

Det siger Helle Jessen (S), formand for teknisk udvalg i Næstved Kommune. Hun åbner samtidig op for, at perioden kan flyttes. 

- Der er truffet en beslutning om, at det bliver september, men der kan godt ske ting, der gør, at man vil vægte det anderledes. Det tør jeg ikke sige, siger hun.

Græshoppebroen blev indviet i 1936 og er et bygningsværk i træ, beton og stål på 200 ton. 
Broen fik officielt sit nuværende navn i 1988 i forbindelse med en renovering. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App