3D-print hitter – lokale virksomheder tog på studietur for at lære om teknologien

Virksomhederne skal have større fokus på mulighederne indenfor 3D-print. Derfor har lokale erhvervsforeninger inviteret virksomheder på studietur.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Antallet af virksomheder, der har 3D-printere, er steget markant inden for de seneste år, og på bare fire år er salget af 3D-printere fordoblet.

Også her i regionen er interessen for 3D-printere stor. Og for at udbrede kendskabet til den nye teknologi endnu mere, har Næstved og Slagelse Erhverv inviteret lokale virksomheder med på studietur i 3D-print.

- Det er klart, der er muligheder for helt nye forretningsmodeller og helt nye måder at arbejde som produktionsvirksomhed på. Det, synes vi, er spændende, og det vil vi gerne inspirere vores virksomheder med, forklarer Rasmus Holst-Sørensen, der er direktør i Næstved Erhverv.

VIDEO: Se, hvordan en 3D-printer virker.

 

Stor interesse fra virksomheder

Omkring 17 lokale virksomheder deltager i turen, der går til Kolding, som er epicenter for 3D-print i Danmark.

- Jeg håber at blive klogere på, hvad der er af muligheder, og hvor langt fremme vi er udviklingsmæssigt med de 3D-printere, der nu er at finde på markedet, siger Jan Buk Mortensen, der er produktionschef i Næstvedvirksomheden All Steel by Ropox.

Produktionschef Jan Buk Mortensen i All Steel by Ropox overvejer at investerer i 3D-printere.
Produktionschef Jan Buk Mortensen i All Steel by Ropox overvejer at investerer i 3D-printere. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Jeg håber at høre noget om nogle nye printmetoder og nogle nye printere, som vi måske på sigt skal have fat i, siger Carsten Hjelmroth, der er direktør i TecNordic, som holder til i Herlufmagle. 

Hos TecNordic har de allerede seks 3D-printere.

Virksomheden TecNordic har allerede seks 3D-printere, men ifølge direktøren er det kun begyndelsen.
Virksomheden TecNordic har allerede seks 3D-printere, men ifølge direktøren er det kun begyndelsen. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

3D-print i mange materialer

Første stop på turen er Nexttech, der er Nordens førende videnscenter inden for 3D-print. Her er der 3D-printere, som både kan printe i plast, metal, voks og komposit.

Ifølge direktøren for Nexttech er 3D-print kommet for at blive.

- Det kommer helt sikkert til at møde alle virksomheder på et eller andet niveau i fremtiden. Der er lavet mange undersøgelser om, at rigtig mange af vores reservedele om 25 år vil blive 3D-printet, og rigtig mange dele kan man få meget mere værdi af, hvis man 3D-printer dem, siger Karsten Friis Hansen, der er direktør i Nexttech, der ligger i Kolding.

Direktøren hos NextTech Karsten Friis Hansen fremviser videnscentrets mange 3D-printere.
Direktøren hos NextTech Karsten Friis Hansen fremviser videnscentrets mange 3D-printere. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Erfaringer med 3D-print

Sidste stop på turen er virksomheden Alfa Laval, som fortæller om deres erfaringer med at bruge 3D-print.

110820_motorvej.jpg
Læs også
3D-afmærkninger og blink skal forhindre spøgelsesbilister
110820_motorvej.jpg
Læs også
3D-afmærkninger og blink skal forhindre spøgelsesbilister

- Det, jeg har fået ud af besøget her, er, hvor langt man er nået med de 3D-printere, der nu er, og det giver også nogle tanker til os, om vi skal begynde og investere og kigge den vej, siger Jan Buk Mortensen fra All Steel by Ropox.

- Det har bare været super interessant at møde nogle mennesker, som ved en hel masse om 3D-print, se den nye teknologi og se det nyeste indenfor det område, og jeg synes, man kan bruge det til rigtig meget, siger Carsten Hjelmroth fra TecNordic.

Investeringer i 3D-printere på vej

Om virksomhederne så også vil investere i flere 3D-printere, må fremtiden vise.

Fakta om 3D-printere

I princippet fungerer en 3D-printer som en almindelig printer. Men i stedet for blæk bruger en 3D-printer for eksempel plastik elller metal. Den printer i lag på lag, hvilket gør det muligt at opbygge tre-dimensionelle ting.

- Jeg er begyndt at tænke på, om vi skal investerer i 3D-printere. Men hvor tæt vi er på det, kan jeg ikke sige endnu, siger Jan Buk Mortensen fra All Steel by Ropox.

Hos TecNordic i Herlufmagle er direktøren dog lidt mere varm på idéen om flere 3D-printere i fremtiden.

- Jeg tror, vi fortsætter med nogle af de typer 3D-printere, som vi har i dag. Men jeg tænker, at der er ikke går mange måneder, før vi skal have en 3D-printer mere, siger Carsten Hjelmroth.


Nyhedsoverblik