26-årig dømt for vanvidsbilisme – kørte mod færdselsretningen på Storebæltsbroen

En 26-årig mand er tirsdag over middag blevet dømt efter den nye lovgivning om vanvidsbilisme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tirsdag er der faldet dom i en sag mod en yngre mand, der den 10. april 2021 kørte imod færdselsretningen på Storebæltsbroen.

Episoden fandt sted blot 10 dage efter en ny lov om vanvidsbilisme trådte i kraft, og sagen er den første af sin slags, der er kommet for retten i det område, TV2 ØST dækker.

Den 26-årige var blandt andet tiltalt for at have bragt andres liv i fare ved sin kørsel, og netop på dette område er straffen blevet skærpet i den nye lov. Derfor gik anklager Laura Rahbek også efter en skærpet straf.

Politiet modtog den 10. april klokken 05.13 en anmeldelse fra en ansat på Storebæltsbroen om, at en bil, der var på vej mod Fyn, var vendt om på broen.

quote De kører omkring 150-160 kilometer i timen

Betjent fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Videomateriale, som blev afspillet i retten, viste en bil, der kørte under en bom i den forkerte side af betalingsanlægget og fortsatte ud på Vestmotorvejen i retning mod øst i det forkerte spor.

De to betjente fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der forestod anholdelsen af den 26-årige og en passager i bilen, fortalte i retten, at bilen kørte omkring 10 kilometer på motorvejen mod færdselsretningen.

Kunne havde ramt patruljevogn

Betjentene forklarede i retten, at de signalerede med både udrykning, horn og det lange lys, at bilen med den 26-årige bag rattet skulle stoppe.

Men selvom der var fare for at ramme politibilen, som kom kørende med udrykning, ændrede den 26-årige ikke sin kørsel.

Læs også
Mænd vendte på Storebæltsbroen og blev stoppet med sømmåtter efter vanvidskørsel
Læs også
Mænd vendte på Storebæltsbroen og blev stoppet med sømmåtter efter vanvidskørsel

Den politimand, der kørte patruljevognen, fortalte, at den dømte kørte med to hjul inde i det spor, hvor politibilen kørte.

- Jeg må trække ud, og de fortsætter med uændret hastighed, forklarede han og understregede, at han er overbevist om, at de havde kørt frontalt sammen, hvis ikke politibilen var undveget.

Lastbil måtte også undvige

Da patruljevognen passerede bilen, der kørte i den forkerte retning på motorvejen, besluttede betjentene at køre af motorvejen og ned på den anden side af motorvejen. Der indhentede de den 26-årige, og kørte ved siden af ham på den modsatte side af midterrabatten.

De signalerede igen, at den 26-årige skulle stoppe bilen, men han satte i stedet hastigheden op.

- De kører omkring 150-160 kilometer i timen, fortalte den ene betjent i retten.

Der var ikke meget trafik på vejbanen, forklarede føreren af patruljevognen.

Men kort efter, bilen med den 26-årige bag rattet var kørt over de sømmåtter, som en anden patrulje fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi havde lagt ud for at standse bilen, kom der en lastbil kørende i retning mod vest.

Bilen med den 26-årige slingede, og lastbilen var nødt til at køre ud i nødsporet, fortalte den ene betjent.

Blev meget chokeret

I retten aflagde en yngre mand, der var ude at køre på Vestmotorvejen, da episoden fandt sted, også vidneforklaring.

quote Hvis jeg ikke havde undveget, så havde han taget siden på mig

Vidne, Retten i Næstved

Han var på vej mod Jylland tidligt den 10. april, og han måtte undvige en bil, som kørte i den forkerte retning.

- Det var en spøgelsesbilist i en meget stor bil, for mig lignede det en Mercedes.

- Han var næsten inde på min kørebane, fortalte vidnet, der er sikker på, at han var blevet ramt af bilen, hvis ikke han var trukket ind.

- Hvis jeg ikke havde undveget, så havde han taget siden på mig.

Vidnet fortalte i retten, at han måtte holde ind ved den efterfølgende rasteplads for at få ro på nerverne efter den voldsomme forskrækkelse.

Var påvirket af stoffer

Blodprøver foretaget efter anholdelsen viste, at den 26-årige havde flere typer af euforiserende stoffer i blodet.

Og den ene betjent fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi forklarede også, at han virkede meget påvirket, da anholdelsen fandt sted.

- Jeg har fat i føreren, og min kollega har fat i passageren, og så kommer der endnu en patrulje og hjælper med anholdelsen, fortalte han.

- Jeg finder dem meget påvirket af stofferne, og føreren har ikke bukser på, sagde politibetjenten.

Den dømte aflagde også forklaring i retten. Han talte meget hurtigt, og både dommer og anklager måtte bede ham om at gentage dele af forklaringen, så det stod helt klart, hvad han mente.

Den 26-årige fortalte, at han ikke kunne huske, hvad der var foregået.

- Jeg har været meget påvirket, sagde han, og fortalte at han sammen med en kammerat havde kørt sin ekskæreste til en adresse på Fyn, og at han derefter ikke kan huske noget.

- Hvad der skete derfra, kan jeg ikke huske, fordi jeg spiste de dér benzodiazepiner, og så vågner jeg op i Storstrøms Fængsel, fortalte han.

Definition af vanvidsbilisme:

Den 26-årige nægtede sig skyldig i at have kørt mod færdselsretningen, men efter at have set optagelserne fra bomanlægget ved Storebæltsbroen, sagde han:

- Ja, det er godt nok dumt, det er jeg også ked af. Hvis jeg havde været ved mig selv, så havde jeg aldrig gjort det.

- Jeg kan jo godt se, at det er mig på billederne. Jeg kan ikke huske, at jeg er blevet stoppet af politiet, og jeg kan ikke engang huske, at jeg havde min hund med i bilen, sagde den 26-årige.

Bragte andres liv i fare

Noget af det, anklager Laura Rahbek lagde vægt på i sagen, var, at den 26-årige havde bragt andres liv i fare ved sin kørsel.

- Der er ikke tvivl om, at det både er en særlig hensynsløs kørsel, og at man udsætter andre folks liv og førlighed for fare, sagde anklager Laura Rahbek.

Læs også
Over 10 personer sigtet for vanvidskørsel efter en måned med ny lov: - Det er skrækkeligt
Læs også
Over 10 personer sigtet for vanvidskørsel efter en måned med ny lov: - Det er skrækkeligt

Men advokat Steen Djurtoft fandt det ikke bevist, at der var tale om vanvidskørsel i denne sag.

Spørgsmålet om, hvorvidt der var tale om vanvidskørsel, var essentielt i sagen, fordi den nye lov, der trådte i kraft den 31. marts 2021, betyder, at der lægges 50 procent oven i en fængselsstraf, hvis der er tale om vanvidskørsel.

I denne sag gør det en forskel på tre måneders fængsel.

Dømt efter ny lov

Den 26-årige blev idømt ni måneders ubetinget fængsel. Tidligere ville en tilsvarende sag have givet seks måneders fængsel, fortalte dommer Camilla Ljørring. Men med den nye lovgivning lægges der 50 procent oven i straffen.

Derudover frakendes han kørekortet i tre år og seks måneder, og så skal han betale en bøde på 8.000 kroner samt sagens omkostninger.

Den 26-årige var også tiltalt for at have stjålet den bil, han kørte i den 10. april 2021, men han blev frikendt i dette anklagepunkt. Under retsmødet kom det nemlig frem, at han havde indgået en aftale med ejeren af bilen om at købe den på afbetaling, og dermed mente anklageren, at det var relevant at afgøre, om bilen i stedet skulle konfiskeres.

En del af den nye lov om vanvidsbilisme omhandler, at de biler, der bliver kørt ulovligt i, kan blive konfiskeret.

Ejeren af bilen, som den 26-årige kørte i, var indkaldt som vidne i retten, men mødte ikke op. Og dommeren fandt, at bilen skulle konfiskeres.

Den 26-årige valgte at modtage dommen, og han blev efterfølgende løsladt.

Anklagemyndigheden har 14 dage til at anke dommen.

Om den nye lov: