172 får slagtet uden dyrlægekontrol på Sydsjælland

172 får på sjællandsk slagteri er blevet slagtet uden dyrlægekontrol. Fødevarestyrelsen advarer mod kødet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et slagteri på Sjælland har ifølge Fødevarestyrelsen slagtet 172 får uden dyrlægekontrol.

 - Vi har fundet frem til, at et ellers autoriseret slagteri har slagtet 172 får, uden de har tilkaldt os, så vi kunne syne dyrene og sikre os, at de var sunde og raske, inden de blev slagtet. Det siger lederen af Fødevarekontrollens Rejsehold, Michael Rosenmark, til Ritzau, der fortæller, at afsløringen skete som en opfølgning på klager over lugtgener fra virksomheden.

Der er tale om Scandinavian Farm ApS i Sandved. Michael Rosenmark oplyser, at fårekød købt fra slagteriet 23. juli til 5. august risikerer at have været slagtet uden den lovpligtige dyrlægekontrol. Og fordi myndigheder ikke har været tilkaldt under slagtningen, kan det ikke udelukkes, at kødet fra de 172 får bærer på sygdomme. - Vi har ikke set dyrene, så vi ved ikke, hvilke sygdomme dyrene potentielt kunne have.

  - Vi opfordrer til at smide kødet ud, hvis man har købt direkte fra slagteriet som privatperson eller aflevere det tilbage, siger Michael Rosenmark.

Ifølge Michael Rosenmark er sagen meget usædvanlig.

 - Rejseholdet har eksisteret siden 2006. Jeg kan ikke huske en tidligere sag om, at et i forvejen autoriseret slagteri har slagtet uden dyrlægekontrol, siger rejselederen. Rejselederen fortæller, at der nu venter Rejseholdet en større opgave med at finde frem til de detailbutikker, der - ud over privatpersonerne - har modtaget fårekød fra Scandinavian Farm ApS fra juli og begyndelsen af august.

Slagteriet kan nemlig ikke fremvise den lovpligtige dokumentation for, hvor kødet fra dyrene er solgt hen. - Ud over at de ikke har tilkaldt os under slagtningen, så er der også det problem, at de ikke har styr på, hvilke detailbutikker de har solgt til.

  - Slagteriet selv har oplyst tre detailbutikker. Men de mængder, vi har fået oplyst, svarer ikke til de 172 får, udtaler Michael Rosenmark. Ifølge Michael Rosenmark har slagteriet oplyst, at de har solgt fårekød videre til Ala Amir Halal Slagter på Tagensvej 112, Al Reef Slagter, Holmbladsgade 54 og Alrafidin, Amagerbrogade 153 - alle i Københavnsområdet.

 - Nu er vi i gang med at undersøge omfanget. Vi undersøger en række dokumenter, så vi kan finde ud af, hvad der vil være den rette sanktion, siger rejselederen. /ritzau/