Vinden hvirvlede ved Glumsø: - Der er hø overalt

Hvad der lignende en skypumpe overraskede Susanne Bech, da hun sad i sin have ved Glumsø. Få forklaringen på vejrfænomenet her.

Tema: Min hverdag
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Susanne Bech fik sig noget af et syn, da hun sammen med sit 7-årige barnebarn sad i sin have i Vrangstrup ved Glumsø.

- Mit barnebarn sidder i skyggen ved et træ, og pludselig siger hun: Mormor, mormor - se op! Og der kan jeg se, hvad der ligner tusind millioner myg i en skypumpe, siger hun.

Susanne Bech løb ind for at hente sin telefon, så hun kunne tage nogle billeder, og da hun kom tilbage ud i haven, kunne hun se, at det ikke var dyr, som luften havde taget med sig.

- Hvirvlen var gået lige ind over min have, og der lå hø overalt. På taget og også inde i huset, da alle døre havde stået åbne på grund af varmen, siger hun.

Efterfølgende har hun set to mere hvirvle rundt over den nærliggende mark.

- Dannes når solen har varmet jorden op

Ifølge Mogens Rønnebæk, der er vagtchef ved DMIs vejrtjeneste, er der ikke tale om en skympumpe. Men det varme vejr er grunden til vejrfænomenet.

- De her termiske opvinde, som de kaldes, dannes når solen har varmet jorden godt op. Så stiger luften til vejrs og kan snurre rundt og få en spirallignende form. Med sig kan den så hive løs vegetation, som græs, hø og så videre, siger Mogens Rønnebæk

Susanne Bech fortæller, at resten af dagen nu kommer til at stå på rengøring for at få alt høet væk igen.

Situationen i hjem passer også meget godt med det udtryk meteorologen selv kender om luftstrømmen fra sin barndom.

- Dengang kaldte vi det en hø-vender.

Og Susanne Bech er ikke den eneste, der har set fænomenet. For en lille uge siden fangede Nadia Lasborg en video af fænomenet. Se den her.