Uvejr væltede træer og ødelagde tag: Det føltes som en tornado

Store træer væltede, grene knækkede som tændstikker og tagplader fløj af, da en tordenfront tirsdag aften passerede Søllested.

Tema: Min hverdag
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg har aldrig nogensinde oplever sådan noget før.

Sådan beskriver Svend Christian Hansen sin oplevelse tirsdag aften, da en tordenfront passerede hans hus i Søllested.

- Vejret blev pludselig meget voldsomt. Vinden rev og sled i træerne, og vandet stod ned, fortæller Svend Christian Hansen til TV ØST.

Bladene blev flået af træerne, tre store træer på grunden knækkede, og et fjerde væltede. Samtidig knækkede tykke grene af træerne som om det var tændstikker.

- Jeg havde søgt ly i min garage. Her pressede vinden regnvand ind gennem sprækkerne omkring vinduerne, og jeg prøvede at stoppe det med servietter - men vinden pressede vandet ind overalt. Samtidig blev døren til mit udhus trykket ind, og der blev revet tagplader af en af mine bygninger, siger Svend Christian Hansen dagen derpå.

 

 Føltes som en tornado - og så blev det helt stille

Området midt på Lolland var det sted i vores region, hvor uvejret ramte hårdest - både hvad angår nedbørsmængde og antallet af lyn. Det var dog på papiret ikke så voldsot som i Vestjylland, hvor en skypumpe blev fotograferet.

Svend Christian Hansen tøver dog ikke med at sammenligne oplevelsen med at passere gennem en tornado.

- Det var helt vildt i fem minutter. Og så stoppede det pludseligt, og blev helt stille. Som om der blev trykket på en knap. Og så var det eneste tordenvejret, der bragede i regnen. Der var ikke vind mere, fortæller han.

Han går nu selv og rydder op, og skal blandt andet skrue en plade op for døren, der blev ødelagt. Han skal også have talt med forsikringen om taget, der fik skader.

- Det er heldigvis ikke hver dag, man oplever sådan et uvejr, siger han.

DMI: Det kan have været en skypumpe

Ifølge meteorolog Klaus Larsen fra Danmarks Meteorologiske Institut kan der godt have været en skypumpe på færde på Lolland tirsdag aften.

- Vi kan ikke se skypumper med vores udstyr – med mindre de praktisk talt rammer vores målere. Men jeg kan se, at forholdene til at danne en skypumpe var til stede, siger han til TV ØST.

Han fortæller, at luften over Lolland blev meget ustabil som en følge af tordenfrontens passage, og det kan være årsagen til det, som Svend Christian Hansen oplevede.

- Lige på det tidspunkt var der meget instabilitet i området. Det er sandsynligt, at der kunne opstå skypumper. Det kan dog kun for alvor bekræftes, hvis nogen har set det, siger meteorolog Klaus Larsen.