¨

Skypumpe spottet på Lolland: Se brugernes billeder

00:47

Camilla Jørgensen fra Rødbyhavn spottede skypumpen omkring klokken 11.45 nær Holeby på Lolland. Video: Camilla Jørgensen

Det er ikke usædvanligt, men ikke desto mindre er en skypumpe et imponerende syn. Flere af TV ØST's brugere har sendt os billeder af vejrfænomenet.

I dag var borgere folk på Lolland vidner til en 'svag tornado', nemlig en skypumpe.

Flere har sendt billeder til TV ØST af vejrfænomenet, der er et imponerende syn og leder tankerne hen på amerikanske katastrofefilm.

- Jeg arbejder ved grænsen og var sammen med nogle kollegaer, da jeg så skypumpen. Den var stor og kraftig, og jeg tænkte straks på, hvordan det må føles at se de store tornadoer i USA, fortæller Ole Nygaard Jensen fra Næstved, som har indsendt billeder af skypumpen taget ved Rødbyhavn.

Artiklen fortsætter under billedet

Ole Nygaard Jensen arbejder ved grænsen og tog billedet her ved Rødbyhavn klokken 12.40. Foto: Ole Nygaard Jensen

En og samme sag

Der bliver skelnet mellem tornadoer og skypumper med udgangspunkt i et noget forskelligt dannelsesforløb, men ifølge DMI er de to vejrfænomener én og samme sag. Skypumper opfattes blot som svage tornadoer.

Dagens skypumpe på Lolland er et ganske almindeligt syn, som optræder hvert år og især i sommerhalvåret, forsikrer John Cappelen, seniorklimatolog ved DMI.

- Den eneste forskel på nu og for tyve år siden er, at alle render rundt med en mobiltelefon og kan filme de her fænomener. Det var lidt mere besværgeligt at dokumentere i gamle dage.

Naturens små luner

Selvom skypumper er normalt i vores lille del af verdenen, er det stadig et imponerende syn at falde over på sin vej.

- Min far og jeg var på vej ned for at hente min mor, da min far pludselig siger 'nej Fine, prøv at se', fortæller Josephine Sherab Jørgensen, der så skypumpen i Rødby.

- Jeg tænkte, 'hold da op, en minitornado!', og det var jo fantastisk at se og være vidne til naturens små luner.

Artiklen fortsætter under billedet

Josephine Sherab Jørgensen var sammen med sin far, da de så skypumpen i Rødby omkring kl. 12.40. Foto: Josephine Sherab Jørgensen

Skypumper dannes, når atmosfæren er ustabil, for det er her, der dannes bygeskyer. Tornadoer og skypumper består nemlig altid af hvirvler, som bliver fanget under en bygesky. 

Man kan blive klogere på skypumper her.

Herunder er nogle af de billeder TV ØST har modtaget af dagens skypumpe.

Britt Tjørnebjerg Jensen tog et billede af skypumpen i Rødby klokken 12.40. Foto: Britt Tjørnebjerg Jensen

Jesper Ruhoff fangede vejrfænomenet ved Bursø klokken 11.50. Foto: Jesper Ruhoff

Skypumpen her fotograferet ved Maribo Sø. Foto: Pernille Skovborg Helsinghoff

 

Skypumper i Danmark

Den kraftigste skypumpe observeret i Danmark var den 11. februar 1962 over land nordvest for Holstebro.

Her blev cirka 100 bygninger beskadiget, 500 træer blev knækket eller revet op med rødder i en plantage og bygningsmaterialer blev transporteret over en strækning på 13 kilometer.

Kilde: DMI
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App