¨

70 millioner år gamle fossiler: Ægtepars særlige dag ved Møns Klint

Alle fundene er mellem 65 og 70 millioner år gamle, og det ved man fordi, de stammer fra kridttiden, der fandt sted i denne periode. Klik videre for at læse mere om ægteparrets fund. Foto: Laila Bennicke

En type brachiopod, som er i familie med muslinger med en under- og overskal samt bløde dele indeni. Man kan se, hvad der minder om øjne og en næse, og denne type brachiopod bliver kaldt crania. Foto: Laila Bennicke

Dette er et såkaldt regulært søpindssvin, hvor søpindssvinets mund og gat (anus) sidder lige over for hinanden som hver sin ende af en vaniljekrans. De aflange fossiler er nogle af søpindssvinets pigge. Foto: Laila Bennicke

Pigge fra et søpindssvin og dele af søpindssvinet, som piggene har siddet fast på. Foto: Laila Bennicke

Peter Bennicke slår med en særlig hammer på stykker af klintens frigjorte kridt i jagten på fossiler, der gemmer sig indeni. Foto: Laila Bennicke

Da tågen lettede stod Møns Klint flot i al dens pragt. Foto: Laila Bennicke

1 af 6

Ægteparret Laila og Peter Bennicke fra Stevns var på fossiljagt tirsdag ved Møns Klint. Præcis én uge efter, at et skred frigjorde en masse ældgammelt kridt.

Tirsdag var en tåget dag, men heldigvis for Laila og Peter Bennicke lettede tågen pludseligt ved Møns Klint.

En uge forinden havde der været et skred og tanken om, hvad klintens flere millioner år gamle kridtklumper kunne gemme på, lokkede det ægteparret fra Stevns til Møn.

- Som fossilsamlere er det bedste, der kan ske, at der kommer et skred, som man kan finde fossiler i, siger Peter Bennicke, der har jagtet fossiler i sin fritid de sidste 23 år.

Fossilfund giver et 'kick'

Det føles altid godt at finde en fossil, det er jo ligesom en skattejagt

Peter Bennicke, Stevns

I tirsdags var ægteparret afsted igen væbnet med fornuftigt fodtøj, fossilhammer og kamera, og ved fyret faldt de over flere fund fra kridttiden - med omkring 65-70 millioner år på bagen.

- Det føles altid godt at finde en fossil, det er jo ligesom en skattejagt. Når man får slået kridtklumpen over, og der er noget spændende indeni, så får man et kick, fortæller Peter Bennicke.

Rod løs ved klinten

Fossilformidler Hans-Henrik Meyer fra Geocenter Møns Klint har set nærmere på Peter Bennickes fund.

- De er meget fine. Sådanne fund sker ikke så tit, fordi de fleste kigger efter fossiler blandt stenene på stranden, men det er kridtet, man skal have fingrene i, siger Hans-Henrik Meyer.

Han opfordrer i samme åndedrag andre til også at begive sig mod klinten. Det er ikke kun 'professionelle amatører' som Peter Bennicke, der kan have held i fossilhammeren.

- Der er al mulig grund til at gå på stranden og rode rundt. I princippet er mulighederne jo lige store for alle, det kræver kun, at man har øjnene med sig. Og det har de fleste jo, siger Hans-Henrik Meyer fra Geocenter Møns Klint.

I princippet er mulighederne jo lige store for alle, det kræver kun, at man har øjnene med sig

Hans-Henrik Meyer fra Geocenter Møns Klint

Fås ikke flottere

Tilbage i Stevns frygtede Peter og Laila Bennicke, at klinten ville være overrendt med andre fossilsamlere. Men i tirsdags, en uge efter det seneste skred ved Møns Klint, var der stort set mennesketomt.

- Det var meget tåget, så der var ikke mange mennesker den dag. Heldigvis lettede tågen, og det var simpelthen den smukkeste dag. Så fås det altså ikke flottere, fortæller Peter Bennicke, der tydeligvis stadig er imponeret over den særlige tirsdag ved Møns Klint.

- Med tågen forsvandt duggen på brillerne også, hvilket jo var herligt. Så kan man trods alt bedre finde fossilerne.

Du kan se Peter Bennickes fossilfund i billedgalleriet øverst i artiklen og læse fossilformidler Hans-Henrik Meyers kommentarer om fundene. 

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App