¨

Socialtilsyn godkender Tornhøj

Foto: TV ØST

Efter massiv kritik og et halvt år under tilsyn er der nu rettet så meget op på forholdene på bostedet Tornhøj i Jyderup, at stedet igen er blevet godkendt.

Efter seks måneders skærpet tilsyn har Socialtilsyn Hovedstaden nu godkendt bostedet Tornhøj igen. Det skriver Holbæk Kommune i en pressemeddelelse.

- Jeg er rigtig glad for, at Socialtilsyn Hovedstaden har godkendt Tornhøj igen. Der er blevet arbejdet hårdt for at rette op. Nu kan både beboere, medarbejdere og ledere på stedet se fremad, og der kan arbejdes videre med de positive redskaber og rutiner, der er skabt, siger Kenn Thomsen, der er koncerndirektør i Holbæk Kommune.

Urin, ufaglærte og et dødsfald

Tornhøj kom under bevågenhed, da TV ØST i samarbejde med Larm Film sidste sommer kunne afsløre en række kritisable forhold på bostedet. Blandt andet fortalte en pårørende, hvordan hendes morbror flere gange var vågnet badet i urin, fordi han ikke blev hjulpet på toilet i løbet af natten, en mand fortalte, at hans hjerneskadede bror fik genoptræning af ufaglært personale, selv om han havde brug for specialuddannede folk.

Forældre fortalte, at deres søn på Tornhøj havde haft over 50 forskellige ansatte til at se efter sig, og et mystisk dødsfald afslørede, at en multihandicappet mand havde rensepinde i maven - rensepinde som han på ingen måde selv kunne have anbragt i munden.

De mange sager fik Socialtilsyn Hovedstaden til at kigge nærmere på bostedet og udstede seks påbud til Tornhøj.

Stadig udviklingspunkter

Det er Socialtilsyn Hovedstaden, der har ført tilsyn med bostedet. I den seneste rapport konkluderer de, at Tornhøj har kunnet dokumentere handlestrategier for alle påbud. Samtidig har tilsynet gennem sine observationer ved uanmeldte og anmeldte besøg kunnet fastslå, at de er blevet efterlevet i hverdagen.

Tilsynet peger dog også på udviklingspunkter. Blandt andet anbefaler tilsynet et fortsat fokus på behovet for specialindsatser og særlige tilgange til nogle af de mere komplekse målgrupper.

- Vi er glade for godkendelsen, men vi skal selvfølgelig arbejde videre. Mange af de indsatser, vi har sat i gang på eget initiativ og som følge af tilsynets påbud, kræver tid, før de virkelig kan mærkes hos beboerne. Den næste tid må derfor handle om at få mest mulig trivsel og udvikling ud af de kæmpe arbejde, medarbejdere og ledelse har gjort på Tornhøj, siger Kenn Thomsen.

Behov for ro nu

Koncerndirektøren håber nu, at der falder ro over Tornhøj.

- Både beboerne, deres pårørende, medarbejderne og ledelsen har udvist stor vilje til at få tingene til at fungere i en svær tid. Men efter så lang tid med et ydre pres, er der også et behov for at finde tilbage i en mere almindelig hverdag. Det håber og tror jeg kan lykkes med de mange positive tiltag, der er sat i gang på Tornhøj, slutter Kenn Thomsen.

[video:videonode:248538]

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App