¨

Ny kritik af bostedet Tornhøj

Foto: TV ØST

Bostedet Tornhøj i Jyderup møder nu ny kritik fra tidligere ansatte, der mener, at svigt fra ledelsens side var med til at koste en beboer livet sidste år.

Bostedet Tornhøj i Jyderup har i løbet af de seneste syv måneder været udsat for massiv kritik, og nu står tidligere ansatte igen frem med kritik af stedet. 

LÆS OGSÅ: Bosted får hård kritik af tilsyn

Ekstra Bladet skriver, at 39-årige Liselotte Blom, der var beboer på Tornhøj, sidste år døde, og at det har fået en tidligere ansat til at stå frem. Liselotte Blom, der var handicappet, vejede blot 28 kilo, da hun døde. Hendes mor døde i 2011, og det tog hårdt på Liselotte Blom, der efterfølgende blev deprimeret, aggressiv og nægtede at spise.

Famlede i blinde

Jette Ramsing, der tidligere arbejdede på Tornhøj, fortæller, at ingen greb ind, da Liselotte Blom gradvist begyndte at tabe sig.

- Jeg synes, at ledelsen famlede i blinde i forhold til, hvad de skulle gøre ved hendes sorg. Derfor sagde Liselotte fra. Den eneste måde, hun kunne sige fra på, var ved ikke at spise, siger Jette Ramsing til avisen.

En anden tidligere ansat fortæller også, hvordan Liselotte Blom virkede trist, da hun mødte hende og rev ud efter hende og spyttede efter hende. Hun fandt dog ud af, at det hjalp at give Liselotte Blom opmærksomhed, og på opfodring fra hendes søster lykkedes det også i en periode at få personale til at sætte sig ind til hende en halv time om dagen, hvilket hjalp. Det stoppede dog efter tre-fire måneder, fordi der ikke længere var penge til det.

LÆS OGSÅ: Beboer død af rensepinde i mave

En række sager

Tornhøj var sidste år i vælten, efter at TV ØST kunne fortælle en række historier om kritisable forhold på stedet. Pårørende oplevede, hvordan deres kære vågnede op badet i urin, en anden var blevet passet af over 50 forskellige, og i maven på en multihandicappet beboer blev der fundet rensepinde efter hans død. Ingen kunne forklare, hvordan de var havnet i hans tarme, selv om han ikke selv kunne have puttet rensepindene i munden. Andre pårørende har fortalt, hvordan ufaglært personale tager sig af genoptræning af beboere, selv om det kræver specialiseret viden på området.

LÆS OGSÅ: Ufaglærte genoptræner hjerneskadede patienter

I efteråret fik Tornhøj hård kritik i en rapport fra Socialtilsynet. Her blev det blandt andet konkluderet, at både ledelse og ansatte mangler kompetencer i forhold til at varetage deres opgaver. Blandt andet stod der i rapporten, at to af tre ledere ikke har faglige kompetencer som ledere, og i forhold til medarbejderne skrev tilsynet, at det ud fra medarbejdernes uddannelse og kompetencer ikke er muligt at sikre tilstrækkelig kvalitet i den faglige indsats i forhold til borgernes behov.

LÆS OGSÅ: Plaskvåd af tis: Poul Erik må ikke komme på WC om natten

Holbæk Kommune lavede også selv en undersøgelse af Tornhøj. Her blev der særligt sat fokus på tre områder, der skulle forbedres. Til den seneste kritik i Ekstra Bladet siger Holbæk Kommunes direktør Kenn Thomsen på området, at Liselottes sag indgår i det baggrundsmateriale, der har ført til den handleplan, der blev lavet henover efteråret. Han understreger, at kommunen ikke lægger skjul på, at der har været problemer på Tornhøj, og at de lytter til den kritik der har været af stedet.

LÆS OGSÅ: Tornhøj-sagen: Sådan gjorde TV2 ØST

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App