Foreninger kritiserer kommunes politianmeldelse

Fagforbundet Krifa og foreningen for udviklingshæmmede kritiserer, at Holbæk Kommune har politianmeldt en tidligere ansat for video af problematiske forhold.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Holbæk Kommune har politianmeldt en tidligere ansat på bostedet Tornhøj i Jyderup, og det vækker harme hos både fagforbundet Krifa og foreningen LEV for udviklingshæmmede.

- Jeg synes, det er trist, at man ikke i stedet for koncentreter sig om det, der er det vigtige, nemlig at de her beboere får nogle ordentlige forhold. I stedet vælger man at tage initiativ til en politianmeldelse, siger Sytter Kristensen, der er landsformand for foreningen LEV.

Forsøgte at råbe ledelsen op

Tirsdag stod Gitte Larsen frem på TV2 ØST, der fik lov til at offentliggøre en video af en beboer, hun har passet på bostedet. Hun havde filmet, at hun en morgen kom ind til ham og fandt ham i sengen våd af sin egen urin, som han havde ligget i i flere timer. Ifølge Gitte Larsen forsøgte hun at gøre ledelsen på Tornhøj opmærksom på de kritisable forhold, men hun blev ifølge eget udsagn ikke hørt.

- Man får at vide, at der ikke er noget galt, og at man bare skal tie stille, fordi det har de styr på, og det skal de nok klare, siger Gitte Larsen.

Til sidst blev hun kaldt til tjenestelig samtale og fyret.

Stærk overreaktion

Hos Krifa vækker det også undren, at Holbæk Kommune vælger at skride til en politianmeldelse af Gitte Larsen, som kommunen mener har brudt sin tavshedspligt.

- Jeg synes, det er en stærk overreaktion at melde hende til politiet. Hun har følt sig presset til det her. Hun har prøvet at rejse problematikken internt og er ikke blevet hørt. Griber så i desperation til at gå til pressen, siger Dan Jacobsen, der er juridisk konsulent i fagforbundet Krifa.

Bente Tønnesen er niece til og værge for 60-årige Poul Erik Tønnesen, der blev fundet i sin egen urin flere gange. Hun har også selv fundet sin morbror våd af urin og forsøgt at gøre Tornhøj opmærksom på det. Hun er glad for, at Gitte Larsen optog hendes morbror og med hendes samtykke offentliggjorde det.

- Hun fortæller jo det, som borgerne ikke kan. Hun siger jo de ting, som ikke er i orden, og som med få midler kan bringes i orden, siger Bente Tønnesen.

Burde vide bedre

I Holbæk Kommune er socialchef Jan Christensen dog ikke i tvivl om, at der er handlet korrekt ved at have politianmeldt Gitte Larsen. Hun burde have vidst, at videooptagelser til medierne ikke var vejen at gå, siger han.

- En professionel pædagog burde vide, at der er en whistleblowerordning, og at man ad den vej kan komme af med det, man er frustreret over til nogen, hvis opgave det er professionelt at tage stilling til, hvad der er rigtigt og forkert, siger han.

Gitte Larsen tager dog politianmeldelsen med ro. Hun mener stadig, at hun gjorde det rigtige.


Nyhedsoverblik