Vred øboer føler sig udstillet i ny roman: - Det er karaktermord

Restaurantejer er ikke tilfreds med karakterskildringen af hans person i ny dansk roman og har derfor påbegyndt en advokatundersøgelse.

Virkelighed eller fiktion?

Frank Strathe er ejer af restauranten Strathenborg på Fejø.

I den nye anmeldermelderroste roman, "Insula", der foregår på en lille dansk ø, hedder restauranten "Knautenburg".

Læs også
Beboere på lille ø føler sig udstillet i ny roman
Læs også
Beboere på lille ø føler sig udstillet i ny roman

Et tilgrænsende sammentræf, som Frank Strathe ikke mener er tilfældigt. 

- Han (forfatter Thomas Boberg, red.) skriver direkte om mig og min restaurant i bogen. Bare med andre navne. Han tager udgangspunkt i ting, der er rigtige og virkelighed, men så digter han videre på det, siger han.

Thomas Bobergs nye roman "Insula" møder massiv kritik fra Fejøs beboere, som føler sig udstillet som forfærdelige mennesker.
Thomas Bobergs nye roman "Insula" møder massiv kritik fra Fejøs beboere, som føler sig udstillet som forfærdelige mennesker. Foto: Gyldendal

Kalder det karaktermord

Ifølge Frank Strathe er de opdigtede tilføjelser til virkelige personer og hændelser umoralsk og farligt, da forfatterens beskrivelser ofte er nedværdigende.

- Det er så beskidt. Han beskriver folk, som alle kender, men så bruger han sin fantasi til at sprede falske løgne. Det er det rene karaktermord, siger han.

Restaurantejeren, der i bogen kaldes for Rolf, beskrives som en voldelig alkoholiker, der drøner fuld rundt på øen i sin dyre sportsvogn.

En beskrivelse, som Frank Strathe mener, skal forestille at være ham, og som ikke stemmer overens med virkeligheden.

- Jeg har en Aston Martin, men i bogen har han lavet det om til en Lamborghini. Han skriver, at jeg bliver anholdt, hvorefter jeg går på druk og forsvinder fra øen. Jeg er hverken alkoholiker eller blevet anholdt for noget. Det er fuldstændig surrealistisk at læse. Han udstiller os som forfærdelige mennesker, siger han.

Frank Strathe er restaurantejer af restauranten Strathenborg på Fejø. Han føler sig udstillet og stiller både forfatter Thomas Boberg og forlaget Gyldendal til ansvar.
Frank Strathe er restaurantejer af restauranten Strathenborg på Fejø. Han føler sig udstillet og stiller både forfatter Thomas Boberg og forlaget Gyldendal til ansvar. Foto: Privatfoto

Formand for Fejøforeningen, Anne-Grethe Laursen, mener også, at romanens udstilling af øboerne på Fejø er uretfærdig og uhensigtsmæssig.

Hun mener, at bogens karakterskildring er nedværdigende overfor de mennesker, som karaktererne tydeligt bygger på.

- Man er jo ikke i tvivl om, hvem han refererer til. Og han taler ikke ligefrem folk på øen op. Han tvister historien og tegner nogle ubehagelige billeder af øboerne, siger hun.

Anne-Grethe Laursen, formand for Fejøforeningen, mener, at forfatter Thomas Boberg tegner nogle ubehagelige billeder af øboerne i sin nye roman "Insula".
Anne-Grethe Laursen, formand for Fejøforeningen, mener, at forfatter Thomas Boberg tegner nogle ubehagelige billeder af øboerne i sin nye roman "Insula". Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Ingen grænser i fiktion

Restaurantejer Frank Strathe mener ikke, at det kan være lovligt at udstille rigtige personer med opdigtede løgne, og stiller også forlaget bag bogen til ansvar.

- Jeg kan ikke forstå, at et forlag som Gyldendal ikke har haft etiske overvejelser i forhold til udgivelsen af bogen. Det er jo rigtige mennesker, der er på spil, siger han.

Simon Pasternak, der er forlagschef på Gyldendal Skønlitteratur, mener ikke, at bogen overskrider etiske grænser.

- Bogen er jo en roman, og karaktererne hedder ikke det samme som dem på Fejø. Det er fiktion, som afspejler vores samfund og verden. Bogen siger ikke kun noget om Fejø, men er en fortælling om mennesker og livet generelt, siger han.

Forlagschefen anerkender, at der er øboere på Fejø, der føler sig udstillet, men mener ikke, at der grænser for, hvor tæt fiktion må lægge sig op ad virkeligheden. 

- Jeg kan godt forstå, at man føler sig genkendt og at det er ubehageligt. Men jeg synes måske også, at man ikke kun skal pege på andre, men også se lidt på sig selv. Er der nogle ting på de danske øer, man måske skulle begynde at diskutere, siger han.

Frank Strathe er ikke overbevist. Han har fået en advokat til at undersøge bogens karakterskildring af øboerne på Fejø, for at se om der er tale om en potentiel injuriesag.


Nyhedsoverblik