Vildtplejestation opfordrer - lad dyreunger ligge i naturen

Dyrene er først i nød, når mennesker tager dem op, lyder det fra en vildtplejesation, som advarer mod at tage dyreunger op i naturen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Foråret er en travl tid på landets vildtplejestationer. Også hos Maria og Leon Holm Kragh i Våbensted på Lolland står de klar til at tage imod dyr fra naturen, der har brug for omsorg og pleje.

Maria og Leon Holm Kragh har begge almindelige jobs, men deres fritid bliver udelukkende brugt på dyrene i baghaven.

quote Vi genudsætter kun dyr i naturen igen, som kan klare sig i naturen

Leon Holm Kragh, Våbensted

- Sidste år havde vi omkring 200 dyr i pleje på vildtplejestationen, og ud af dem var det cirka 80 procent, der blev genudsat igen. Vi genudsætter kun dyr i naturen igen, som kan klare sig i naturen på samme vilkår som dyr, der ikke har været på en vildtplejestation, siger Leon Holm Kragh.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er godt at hjælpe dyr i naturen - men man skal være sikker på, at de faktisk har brug for hjælp, mener Leon Holm Kragh.
Det er godt at hjælpe dyr i naturen - men man skal være sikker på, at de faktisk har brug for hjælp, mener Leon Holm Kragh. Foto: Sille Roulund - TV2 ØST

Advarer mod at tage dyreunger op

Skadede dyr er blevet en livsstil for parret i Våbensted, men det er ikke kun dyrene i baghaven de tager sig af. De kører også ud til forskellige redningssager.

- Det er jo drønspændende at kunne hjælpe dyrene ude i naturen, hvis de sidder fast i fiskeliner eller andet. Det giver en helt masse unikke oplevelser, siger Leon Holm Kragh.

Dog har Leon og Maria Holm Kragh også mindre gode oplevelser fra naturen, for de sidste år har de fået mange fejloptagende dyreunger ind på stationen.

quote I god tro tager folk dem op og tror, de er i nød, men de er først i nød, når mennesker tager dem op

Leon Holm Kragh, Våbensted

- Det kan være natugleunger, som er fundet på jorden, og de lever faktisk et tidligt liv nede på jorden og bliver fodret af forældrene, men i god tro tager folk dem op og tror, de er i nød. Men de er først i nød, når mennesker tager dem op, siger Leon Holm Kragh og fortsætter:

- For eksempel fodrer en harekillings mor kun deres børn én gang i døgnet, og det vil sige, at folk tror, den stakkels harekilling er i nød, men det er den faktisk slet ikke, lyder det fra Leon Holm Kragh.