Vildt fund: Knuthenborg-ejer finder sjældent dinosaurfossil

Knuthenborgs ejer har været i USA for at finde fossiler til parkens kommende "Dinosaurskov". Her fandt han dog langt mere, end han havde regnet med.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Normalt har lensgreve Christoffer Knuth sin gang i Knuthenborg Safaripark på Lolland.

For nylig har han dog været på et sandt eventyr. Sammen med et hold palæeontologer har han været i Montana i det vestlige USA.

Her har han været på jagt efter dinosaurfossiler. Fossiler, som skal udstilles i den danske safariparks nye satsning, ”Dinosaurskoven”. 

Læs også
Dinosaurerne kommer til Lolland
Læs også
Dinosaurerne kommer til Lolland

Eventyret var dog tæt på at blive aflyst på grund af et voldsomt regnvejr, men det skulle dog vise sig at være i held i uheld.

Kæmpe kødæder

På grund af regnen fik den danske greve øje på en knogle, der senere viste sig at være noget helt unikt: Et meget sjældent fossil fra en såkaldt gorgosaurus, som er i familie med den berygtede kødæder Tyrannosaurus rex, fortæller Knuthenborg Safaripark i en pressemeddelelse.

- Vi havde ledt i flere timer, og pludselig spottede jeg noget, jeg tænkte, var interessant, fortæller Christoffer Knuth om fundet. 

Christoffer Knuth og en palæontolog i færd med at frigøre fundet.
Christoffer Knuth og en palæontolog i færd med at frigøre fundet. Foto: Knuthenborg Safaripark

Videnskabeligt vigtigt fund

Holdet gik forsigtigt i gang med at grave den over 75 millioner år gamle knogle fri. Herefter kunne de ved hjælp af gips fragte den til et nærliggende laboratorium.

På laboratoriet stod det dog klart, at fundet var så vigtigt, at det skal blive i USA til nærmere undersøgelser, og at det derfor ikke kan komme med til Danmark.

- Fossilet er et af de få unge Tyrannosaurus-fund, vi kender til. Vi beholder alle fund, der er videnskabeligt vigtige af forskningsmæssige årsager, forklarer Dave Trexler, der er palæontolog på Two Medicine Dinosaur Center.

Fossillet fra den 75 millioner år gamle dinosaur.
Fossillet fra den 75 millioner år gamle dinosaur. Foto: Knuthenborg Safaripark

Vil huske det resten af livet

Selv om formålet med turen var at finde ting, der skal udstilles i Knuthenborg Safaripark, er Christoffer Knuth dog bestemt ikke ærgerlig.

- Tænk sig, at man er det første menneske nogensinde, der får lov til at røre ved lige præcis den dinosaur – og så endda en vigtig én. Det er noget, jeg vil huske resten af mit liv, lyder det fra Christoffer Knuth.

På laboratoriet blev knoglen undersøgt af den palæontologen Dave Trexler, som kan fortælle, at knoglen stammer fra en fod på en cirka tre år gammel gorgosaurus, og at den har levet i kridttiden – den allersidste periode, hvor dinosaurerne levede på jorden.

- Gorgosaurus-fossilet tilføjer en vigtig beskrivelse af, hvordan lige præcis denne art levede og voksede og størrelsen på dyret generelt, uddyber Trexler.

Selv om gorgosaurussen altså ikke kommer med til Lolland, vil der dog stadig være ægte fossiler at se i "Dinosaurskoven", når den åbner 27. april 2018, oplyser parken.

En tegning af den 8-9 meter lange kødæder.
En tegning af den 8-9 meter lange kødæder.

Fakta: Gorgosaurus

  • En voksen gorgosaurus målte omkring 8 til 9 meter.
  • Den er i familie med den store kødæder Tyrannosaurus rex.
  • Gorgosaurus levede i den sene kridttid, som er den sidste periode, hvor der levede dinisaurer.
  • Navnet "gorgosaurus" betyder "frygtelig øgle".

Nyhedsoverblik