Vi slås mere for de nære ting (Video)

Stadig flere af os vil slås for de nære ting. Vi kæmper om alt fra den lokale skole til sikre veje, og ofte er det med held.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

60 km/t. Det burde være ganske enkelt, men det er det åbenbart ikke. I hvert faldt har en gruppe borgere langs Nakskov Landevej lavet en underskriftsindsamling til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og Lolland Kommunen for at få dem til at gøre vejen mere sikker.

- Det er på grund af mine børn. Jeg er pisse bange for, at der skal ske dem noget. Jeg har en datter på otte år og en søn på halvandet. Jeg kan ikke rigtig forlange, at de er 100 procent trafiksikre. Min datter går ned til busstoppestedet her dag, og der kan jo ske mange ting, siger Peter Mårtensen, der bor på Nakskov Landevej.

Netop grupper af mennesker, der går sammen for at kæmpe for de nære ting, er blevet mere almindeligt. Senest har vi blandt andet set elever og forældre demonstrere foran rådhuset i Vordingborg for at redde to skoler, der skulle lukkes.

I følge en forsker i nærdemokrati, har tendensen i de seneste år været stigende, når det handler om, at folk samler sig i tidsbegrænsede grupper og foreninger for at blive hørt.

- Det er blevet en dominerende aktionsform, hvor det moderne tænkende og reflekterende individ ikke vil finde sig i at blive trådt på, siger Jens Hoff, der er forsker i nærdemokrati ved Københavns Universitet.

Der er da også noget, der tyder på, at det er nemmere at blive hørt, når man er flere.

- Vi har lavet en underskriftsindsamling og afleveret den til politiet, som har været her to gange indtil videre. Og vi har kontaktet kommunen, som vil komme ud og lave nogle målinger og kigge på vejen, siger Peter Mårtensen.

Færre og større kommuner er noget af det, der har fået danskerne til at stå mere sammen for at blive hørt.

- Specielt efter vi har fået strukturreformen og de nye kommuner, har det betydet, at der er blevet længere vej for den enkelte borger for at få kontakt til sin lokale politiker, og det betyder, at folk i stigende grad må tage sagen i egen hånd, siger Jens Hoff.

Underskrifterne fra beboerne langs Nakskov Landevej er nu sendt til både Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og Lolland Kommune med ønsket om, at vejen bliver gjort mere sikker.

- Vi håber at kommunen vil lave nogle chikaner og andet, der gør det mere tydeligt, at det er en langsom-zone, man skal igennem, så folk på den måde sætter farten ned, siger Peter Mårtensen.

[video:flv:090624_borgere_aktion.flv]