Varmeregning næsten fordoblet

Borgerne i det lille landsbysamfund Hunseby-Maglemer er frustrerede. Varmeregningerne er steget eksplosivt på blot et år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et lille lokalt fjernvarmeværk har vakt stor opstand på Lolland. Siden 2008 har landmand Ole Seidenfaden leveret fjernvarme til det lille landsbysamfund fra sit eget varmeværk.

- I starten spurgte jeg borgerne, om de havde lyst til at slutte sig til varmeværket til en pris på 20 procent under olieprisen, siger Ole Seidenfaden, ejer af Hunseby-Maglemer Varmeværk.

 Men i år holder den kongstanke ikke. De 161 husstande, som er koblet til varmeværket, har fået nogle voldsomme stigninger på de varmeregninger, de har fået ind ad døren for 2014.

- Personligt er jeg steget over 20 procent fra 22.000 til 27.000 kroner. Jeg kender tilfælde, hvor naboer er steget fra 19.000 sidste år til 30.000 i år.

Ejeren af varmeværket, Ole Seidenfaden, forklarer prisstigningen med et dårligt halmår og en række ombygninger af varmeværket.

- Jeg synes da, det er ærgerligt. Men jeg troede ikke, det var et så stort problem, siger Ole Seidenfaden, ejer af Hunseby-Maglemer Varmeværk.

 

Pligt til at tilslutte sig varmeværket

Lolland Kommune valgte i sin tid at godkende, at der skulle være tilslutningspligt for husstandene i Hunseby-Maglemer, og at alle skulle tilsluttes inden 2017. Der er ikke noget krav om, at man skal bruge varmen, men alene tilslutningen har i år kostet borgere regninger på 10.000 til forskel for tidligere års 5.000 kroner.

- Det er meget frustrerende – især på grund af tilslutningspligten. Hvis det trækker ud, risikerer nogle i værste tilfælde at gå fra hus og hjem, for de kan ikke betale varmen, siger Lars Fischer, talsmand for borgergruppen i Hunseby-Maglemer.

 

Alternative løsninger

Efter et borgermøde onsdag aften kom det frem, at varmeværket nu vil kigge på alternative løsninger – eksempelvis tilslutning fra Maribo Fjernvarmeværk, som leverer væsentligt billigere varme.

Borgerne har desuden klaget til Energistyrelsen.

- Skulle dette ende i Energiankenævnet, kan man jo håbe på noget kompensation eller erstatning, siger Lars Fischer, talsmand for borgergruppen i Hunseby-Maglemer.


Nyhedsoverblik