Valgdeltagelsen var lav ved valget - men et sted gik stemmetallet igennem loftet

Stemmestedet med den allerhøjeste valgdeltagelse ligger i kommunen med den laveste stemmeprocent i vores område.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Med en stemmeprocent på hele 95,5 procent endte Askø i Lolland Kommune som det stemmested i landet, hvor allerflest afleverede deres stemme tirsdag.

Kommunen har valg efter valg været det sted i landet med den højeste stemmeprocent, så det var ikke overraskende. Heller ikke fordi en lokal kandidat stillede op på øen.

- Vi ved nok godt, hvem der for alvor trækker stemmer herovre. Men vi ved jo ikke, hvad folk stemmer, siger valgstyreformand Jørgen Gosmer fra Askø, der tirsdag styrede valghandlingen på den lille ø i Smålandsfarvandet. 

Han tænker på den lokale kandidat Peter Larsen (S), der stillede op til både kommunalbestyrelsen og regionsrådet. Han opnåede dog ikke valg nogen af stederne.

Askø er både lokalt og på landsplan det sted, hvor flest stemmer. Næstflest stemmer i vores område på Agersø i Storebælt ud for Skælskør. Her er man dog end ikke tæt på at nærme sig en top fem-placering på landsplan.

Lokale stemmesteder med den højeste stemmeprocent:

StemmestedKommuneStemmeprocent
AskøLolland95,5
AgersøSlagelse84,7
SejerøKalundborg80,3
OmøSlagelse78,3
Lille Næstved Skole - KarrebækNæstved77,9
FrederiksbergSorø77,9
VipperødHolbæk77,0

To stemte ikke

44 kunne stemme på Askø. Og da de 42 havde været der, så stod det klart, at der ikke ville komme flere. 

- En har sagt, at han ikke kommer. Og en er på ferie. Men vi er jo nødt til at holde åbent til klokken 20.00. Man kan jo aldrig vide, sagde Jørgen Gosmer, da det sidste par havde forladt stemmestedet. Der kom dog ikke flere - og stemmetallet på 95,5 stod fast.

Askø ligger i Smålandsfarvandet nord for Lolland, og er en del af Lolland Kommune.

Paradoksalt nok, så var Lolland Kommune den kommune i vores område, hvor færrest vælgere valgte at deltage i valget. Kun 63,0 procent af vælgerne i kommunen valgte at deltage i valget tirsdag, viser en opgørelse af stemmeprocenterne, som TV2 ØST har foretaget. Udenfor københavnsområdet var der tale om den laveste stemmeprocent i Danmark.

Lav stemmeprocent

Generelt har frygt for coronasmitte og gråt og kedeligt vejr muligvis fået mange vælgere til at blive hjemme.

Stemmeprocenten endte da også lavere i vores område end ved sidste kommunalvalg. Typisk er tilbagegangen mellem fem og seks procent i kommunerne - med det største fald i Næstved Kommune, hvor næsten syv procentpoint færre vælgere valgte at møde op tirsdag.

Læs også
Holbæk-borgmester sikrer landets bedste valgresultat
Læs også
Holbæk-borgmester sikrer landets bedste valgresultat

Holbæk blev kommunen med den højeste stemmeprocent. Her endte stemmetallet på 70,1 tirsdag - lidt lavere end i 2017, hvor stemmeprocenten blev 37,7.

Derefter kommer Stevns med en stemmeprocent på 68,9.